Okładka książki - Rak

Rak

„Rak. Psy szczekają, karawana jedzie dalej” to oparta na prawdziwych wydarzeniach historia, na kartach której autorzy odsłaniają kulisy działania „stalkera z Tindera”, mężczyzny, który wykorzystał, oszukał i okradł wiele kobiet. Grzegorz Filarowski, przedsiębiorca i ojciec dwóch córek, wspólnie z Nadią Szagdaj, autorką powieści kryminalnych i dziennikarką, przelali na papier historię, która powinna być przestrogą dla kobiet.

Iwo Rak, przystojny i szarmancki mężczyzna po rozwodzie, miły i zawsze chętnie służący pomocą dla wielu kobiet był wręcz idealnym kandydatem na partnera życiowego. Jego urokowi ulegały głównie kobiety po przejściach – rozwódki, samotne matki, wdowy, a on bez skrupułów mamił je i wykorzystywał ich uległości i potrzebę bliskości drugiej osoby.

Wielokrotnie wspominałam, że jestem miłośniczką powieści opartych na prawdziwych wydarzeniach, szczególnie tych dotyczących zbrodni, tajemniczych zaginięć czy głośnych spraw medialnych. Książka „Rak. Psy szczekają, karawana jedzie dalej” często przewijała się na portalach czytelniczych i z bólem serca przyznaję, że sama nie wiem, czemu opierałam się lekturze. Historia, o której na łamach książki piszą autorzy, była mi zupełnie nieznana, dlatego zapragnęłam się w niej zagłębić i poznać działania słynnego „stalkera z Tindera”.

Rozpoczynając lekturę, nie spodziewałam się, że ta książka tak mnie wciągnie. Prawie 500 stron przeczytałam w zaledwie dwa wieczory. Grzegorz Filarowski i Nadia Szagdaj stworzyli niezwykle intrygującą opowieść, która pochłania czytelnika od pierwszych stron, a kolejne wydarzenia intrygują tak mocno, że trudno oderwać się od lektury. Z każdą stroną wzrasta napięcie, któremu towarzyszy nieodparta chęć jak najszybszego dowiedzenia się, jak zakończy się ta mroczna, pełna bólu i strachu historia kilku kobiet. Emocje, które towarzyszą bohaterkom, są tak namacalne, że czytając książkę czułam ich strach, przerażenie, a nawet ból, który zadawał im „Rak”.

„Rak. Psy szczekają, karawana jedzie dalej” to mroczna, brutalna i mocna historia, która wstrząsa do głębi i skłania do refleksji. Jednak pomimo trudnej tematyki czyta się ją bardzo dobrze; sprawnie i szczegółowo poprowadzona fabuła wciąga i intryguje tak mocno, że strony powieści same przelatują przez palce.

„Rak. Psy szczekają, karawana jedzie dalej” to historia, którą powinna poznać każda kobieta. Autorzy w mistrzowski sposób odtworzyli prawdziwe wydarzenia, oddając uczucia i emocje ofiar. Czytałam tę książkę z ogromnym zaangażowaniem, nie dowierzając, że my, kobiety, możemy być aż tak zaślepione. Jednak manipulacja ma ogromną siłę, którą sprytny i przebiegły mężczyzna wykorzystał, by się wzbogacić. Ta książka to ważna i wartościowa lektura, którą z całego serca polecam. Niech będzie ona przestrogą dla kobiet, które za cenę bliskości gotowe są związać się z zupełnie obcą osobą, obdarzając ją bezwarunkowym zaufaniem, zapominając przy tym o ostrożności.

Informacje dodatkowe o Rak:

Data wydania: 2023-10-26
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Zobacz opinie o książce Rak

Kup książkę Rak

Sama nie mogła w to uwierzyć. Iwo zawładnął nią, wykorzystując jej trudną sytuację.

Nawet nie wiedziała, kiedy stała się ofiarą.

Więcej cytatów z tej książki