Okładka książki - Rewolucja

Rewolucja

*współpraca reklamowa*

Książka, która że tak powiem wysyłała mi sprzeczne sygnały. Okładka - świetna, tytuł dla mnie mało zachwycający, opis - ciekawy, debiut - to mi graj, do tego fantasy, no więc jednak postanowiłam się skusić. Książka taka trochę słodko-gorzka, największym zaskoczeniem było dla mnie to, że to nie powieść jednotomowa. Fantasy z porządną dawką magii, z elementami sci-fi, silną i według mnie świetnie wykreowaną główną bohaterką.

Świat się zmienił, ludzie ewoluowali starając się przetrwać. W tym świecie panuje Federacja - stowarzyszenie najpotężniejszych magów, które tworzy swoją armię pozbawionych emocji i uczuć magów, gotowych na wszytko by osiągnąć sukces. Jednak surowe i bezwzględne wychowanie nie działa na wszystkich. Lena i jej młodszy brat uciekają, choć wiedzą że ich moc jest ważna dla Federacji. Nawiązują sojusz z Caspianem, człowiekiem-bestią, którego spotykają w czasie ucieczki. Pomiędzy Leną i Caspianem z każdym krokiem rośnie napięcie, budzą się nieznane im uczucia, które przy współpracy, zaufaniu i widmie nadchodzącej wojny stają się ich siłą napędową.

To książka przy której nie wiem co powiedzieć, fabuła wywarła na mnie spore wrażenie, choć tak jak już wspominałam miałam sprzeczne sygnały. Fabuła była bardzo zróżnicowana, wielowątkowa, stanowiąca pewien gatunkowy mix, począwszy od fantasy, sci-fi, romansu, obyczajówki czy sensacji. Ta książka wiedzie nas po różnych zakamarkach świata, ale też zakamarkach ludzkiej duszy. To powieść pełna sprzeczności, kontrastów, zwrotów akcji, w której każdy, dosłownie każdy nawet najdrobniejszy element jest ważny. To powieść, w której trzeba też co nieco czytać miedzy wierszami, trzeba być gotowym na wszystko, i gdzie trzeba nieco wytężyć umysł.

Tytuł sugeruje rewolucję czy wojnę, oczywiście w treści pojawiają się opisy potyczek i starć, ale pełnowymiarowej wojny jeszcze tu nie ma. To bardziej taki wstęp, przygotowanie się do tego co ma nadejść w kolejnym tomie/tomach. Autorka przedstawiła nam tutaj ciekawą i oryginalną wizję nowego świata, pokazała niezwykłe umiejętności, pokazała różne wersje człowieczeństwa, które z każdym dniem coraz bardziej się zatraca. Dała nam wspaniałych bohaterów, począwszy na tych głównych, którzy robią wrażenie, którzy mają siebie i swoją niezwykłą siłę, którzy zmieniają się i rozwijają wraz z biegiem fabuły, których los i bezapelacyjnie autorka doświadcza na wszelkie możliwe sposoby. Również bohaterowie drugoplanowi czy nawet epizodyczni są ważni i genialnie wykreowani, przez co emocje czytelnika mogą szaleć.

Książka była świetna, choć oczekiwałam jednotomowej i zamkniętej historii, to powiem szczerze, że cieszę się, ze będzie ciąg dalszy. Autorka tak dobrze i tak szeroko to wszytko rozbudowała, że nie sposób by było tego wszystkiego zmieścić w jednej książce. Tutaj mamy niemal 550 stron, pełno szczegółów i detali, jeszcze więcej ciekawych wątków, które z pewnością będą rozbudowane w kolejnych częściach. Choć dostaliśmy wiele odpowiedzi, to równie wiele kwestii pozostało otwartych. Choć książka to taka trochę cegiełka, to ja mam wrażenie, że przeczytałam ją migiem, nie mając czasu na zastanawianie się czy było dobrze czy źle, nie było też czasu na wzięcie głębszego oddechu. Dla mnie naprawdę bomba.

To powieść, po którą warto sięgnąć, to coś dla fanów gatunkowych mixów, dla tych co lubią powieści wielowątkowe, którzy cenią sobie walkę dobra ze złem, gdzie bohaterowie są potężni a fabuła wymusza na nich zmiany. To powieść pełna magii, przeciwności losu, walki, woli wolności, determinacji oraz miłości wystawianej na najcięższe próby. Mi bardzo się podobało i z pewnością będę chciała przeczytać kontynuację. Tymczasem zachęcam do poznania tej niezwykle emocjonującej historii.

Informacje dodatkowe o Rewolucja:

Wydawnictwo: Novae Res