Okładka książki - Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

(...) Adrianna po powrocie do rodzinnego domu, stara się unikać znienawidzonego przez nią Piotra Tylczyńskiego. Jemu też nie specjalnie zależy, choć wciąż nie może zrozumieć dlaczego dawna przyjaciółka, z dnia na dzień zaczęła pałać do niego taką niechęcią. Już wkrótce los zakpi sobie z tej dwójki, szykując im coś, czego nigdy by się nie spodziewali.. Nie tylko przeszłość da o sobie znać, ale i aktualne wydarzenia sprawią, że Ada i Piotrek zaczną patrzeć na siebie w dość nieoczekiwany sposób. Co z tego wyniknie? Jedno jest pewne.. babcia Helenka będzie w pełni usatysfakcjonowana.

"Rodzina Tylczyńskich. Skąd ta nienawiść między wami?" to już drugie spotkanie z bohaterami rodzinnej sagi Moniki Klary Krajniak. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi stworzyć bohaterów z krwi i kości, których losy angażują od pierwszych stron i nie pozwalają odłożyć książki, aż do samego końca. W tej części postacią wysuwającą się na pierwszy plan jest najstarszy z rodzeństwa, Piotrek. Obserwujemy jego relację nie tylko z Adą, dawną przyjaciółką, ale i z samym sobą. Bo chłopak, pod wpływem różnych wydarzeń, musi mierzyć się z ogromem emocji, nieoczywistych uczuć, znaków zapytania, które z dnia na dzień mnożą się w jego głowie. Kibicowałam mu widząc jak miota się nie wiedząc jeszcze tego, co ja już wiedziałam.

Autorka umiejętnie łączy wątki obyczajowe z romantycznymi, dodając do nich nutę niepewności i zagrożenia. Gdy Ada staje w obliczu niebezpieczeństwa, historia nabiera jeszcze większego tempa, a czytelnik z zapartym tchem śledzi rozwój wydarzeń. No i te dialogi które dla mnie są wielki atutem powieści, naturalne, pełne ciętych ripost, emocji, humoru, dzięki czemu z dużą uwagą śledzi się każdą słowną konfrontację.

Ta ciepła, poruszająca i jednocześnie pełna emocjonalnych zawirowań opowieść o drugich szansach, rodzinnych więzach, dojrzewaniu do trudnych decyzji i odkrywaniu, że czasem największym przeciwnikiem jest własna przeszłość, z pewnością was nie zawiedzie. To książka, która bawi, wzrusza, trzyma w napięciu i pozostawia z ogromną ochotą na kolejne spotkanie z rodziną Tylczyńskich.

Informacje dodatkowe o Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-21
Dodał/a opinię: czarksiazek

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

Kup książkę Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?
Monika Klara Krajniak0
Okładka ksiązki - Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Mela właśnie wkroczyła w dorosłość. Ma kochającą rodzinę, która zawsze stoi za nią murem, oraz Daniela - przyjaciela tak bliskiego, że trudno wyobrazić...