Okładka książki - Rodzinne tajemnice

Rodzinne tajemnice

Rodzinne tajemnice to w gruncie rzeczy bardzo smutna książka dziewczyny, która została wciągnięta w małżeństwo z mężczyzną, którego nie znała za dobrze, a to wszystko dla dobra jego syna i na prośbę nieżyjącej już kuzynki.

Dolores biorąc ślub poświęciła swoje życie, rezygnując z własnego szczęścia i potencjalnie niwelując szansę na szczęśliwe małżeństwo zrodzone z miłości. Trafiła do domu pełnego przemocy fizycznej, mąż nadużywał alkoholu i szczerze nienawidził żony ani dzieci, które z nim miała. Wielokrotnie groził im śmiercią.

Kobieta miała pewien dar przepowiadania ludziom śmierci. Kiedy coś miało się wydarzyć, chwilę przed tragedią miała sen w którym dokładnie widziała jak ktoś umrze, dzięki czemu nieraz wybawiła wnuczkę z tarapatów. Niestety nie zawsze mogła oszukać przeznaczenia, przez co dar stawał się pasmem nieszczęścia i bywał prawdziwym przekleństwem.

Jest to książka o traumie pokoleniowej, tym jak krzywdzące wydarzenia wpływają na kolejne pokolenia rodu.

Pokazuje, że choć przeszłości nie da się zmienić, a przeznaczenie bywa okrutne, to zrozumienie rodzinnych tajemnic jest pierwszym krokiem do uleczenia pokoleniowych ran.

Choć porusza trudne tematy, jest bardzo lekką książką, fabuła leci powoli, nie da się w niej zagubić, nie pojawia się zbyt wielu bohaterów. Autorka zaskakująco spokojnie poprowadziła narrację. Idealna książka do czytania wieczorem, kiedy chcesz się wyciszyć i nie chcesz książki, gdzie pojawia się dużo emocji.

To moje drugie spotkanie z twórczością Ewy Szymańskiej i na pewno nie ostatnie. Bardzo sobie cenię jej twórczość, na pewno jeszcze nie raz postawię na regale kolejne jej książki.

Polecam 🙂

PS: jest to wydanie z większymi literami, może będzie to dobry prezent dla Twojej mamy lub babci? 😊

Informacje dodatkowe o Rodzinne tajemnice:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2026-03-12
Dodał/a opinię: _read_andzia_

Tagi: Proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Rodzinne tajemnice

Kup książkę Rodzinne tajemnice

Niedokończony list
Ewa Szymańska0
Okładka ksiązki - Niedokończony list

Nowa powieść Ewy Szymańskiej to dwie historie - matki i córki, które los wystawił na próbę. Elżbieta żyła w niespokojnych latach 80., kiedy rodziła się...

W ślepym zaułku
Ewa Szymańska 0
Okładka ksiązki - W ślepym zaułku

Mijasz ją codziennie na schodach. Spotykasz w parku, kiedy spaceruje z córką. Widzisz, jak wsiada do samochodu z mężem. Kobieta taka jak ty.Paulina...