Gdy mam gorszy dzień coś słodkiego zawsze jest w stanie poprawić mi nastrój. Szczególnie czekolada potrafi poprawić humor, zostało to naukowo dowiedzione.
Bohaterka pierwszej części „Sagi czekoladowej”, Nina, na poprawę nastroju po niepowodzeniu związanym z prowadzeniem własnej księgarni i kłótni z najlepszą przyjaciółką dostaje niespodziewanie cały sklep z czekoladkami.
Mimo że mieści się on w niewielkiej holenderskiej miejscowości, a do tego przez rok nie może go sprzedać, młoda kobieta podejmuje się słodkiego wyzwania. Choć i w tej beczce miodu znajdzie się łyżka dziegciu w postaci konkurencyjnej cukierni prowadzonej przez dwóch braci. Ich obecność przysporzy jej wielu emocji, ale okaże się też kołem napędowym dla jej kreatywności.
Autorka stworzyła lekką i ciepłą opowieść o ludzkich marzeniach wartych wsparcia i o zrządzeniach losu, którym czasem warto powiedzieć tak. Cieniem kładzie się na niej rodzinna tajemnica, która rozdzieliła dwie siostry na całe życie.
Jedyny mankament? Konieczność oczekiwania na kolejną część, ale zawsze można się pocieszyć kawałkiem czekolady
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-06-15
czytanienaplatan
Richella de Klerk, zwana Ellą, wychowała się wśród tulipanów w malowniczej wiosce pod Amsterdamem. Jej rodzice, Jaap i Mathilde, są właścicielami najstarszej...
Romy Sokołowska po zdradzie męża zamyka się w sobie i izoluje od świata, koncentrując się na wychowywaniu nastoletniego syna Łukasza i pracy w popularnym...