Okładka książki - Rok zmian

Rok zmian

💥 „𝓡𝓸𝓴 𝔃𝓶𝓲𝓪𝓷” 𝓜𝓲𝓮𝓬𝔃𝔂𝓼ł𝓪𝔀 𝓖𝓸𝓻𝔃𝓴𝓪

Sukces, popularność, wolność.

Przekaz od wszechświata czy samospełniające się proroctwo?

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Mieczysław Gorzka to mistrz thrillerów. Jego historie zawsze wywołują w czytelniku ogrom emocji, które później ciężko ulokować w głowie. Sięgając po „Rok zmian” sama nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Nie przewidziałam tylko, że  historia Remigiusza, Alberta i Dariusza tak mnie wciągnie, że będę skłonna zarwać dla niej noc, a książka do cienkich lektury nie należy. 🔥

Akcja książki rozpoczyna się w sylwestrową noc, która rozpoczyna bieg wydarzeń i staje się początkiem roku zmian… Poznajemy historię trzech mężczyzn, których początkowo nic nie łączy, jednak wraz z rozwojem wydarzeń, ich ścieżki w końcu się przecinają. Remigiusz Stańczyk odkrywa, że jego żona go zdradza ze wspólnikiem, co wywołuje w nim złość i napędza do dalszych działań, a to tylko prowadzi do jeszcze większego chaosu w jego życiu i problemów. Albert Turecki z zawodu jest psychologiem, dorosły mężczyzna, a żyje pod pantoflem zaborczej rodzicielki. Gdy jednak spróbuje się wyswobodzić z tego zabójczego układu, rozpali się w nim mroczna natura, która doprowadzi do  utraty kontroli. Dariusz Pikula jest policjantem. Wiedzie dosyć spokojne życie, do czasu... aż zacznie prowadzić śledztwo w sprawie zaginionej kobiety, a w jego progu stanie niewidziana dotąd dorosła córka.

💥 To rok zmian. Czas, w którym upadają wypracowane schematy, a życie ulega przewartościowaniu.💥

Lektura tej książki to totalna jazda bez trzymanki. To wbijająca w fotel opowieść o mroku ludzkiej psychiki. Nieustające napięcie, zwroty akcji i psychologiczne zagrywki sprawiają, że ta powieść jest tak dobra! Autor z niezwykłą precyzją prezentuje nam, jakie żniwo potrafi sprawić chęć zemsty. Temat choroby psychicznej, która doprowadza do ogromnego spustoszenia w życiu i powoduje lawinę złych wydarzeń, to temat bardzo aktualny, który warto poruszać. To w jaki sposób autor skonstruował swoich bohaterów jest godne uznania. Każdy z mężczyzn prezentuje przed nami całą gamę ludzkich emocji i trudnych przeżyć. Motyw dziecka, nad którym znęca się własna rodzicielka wzbudza wiele sprzecznych emocji, a jednocześnie uświadamia ile bólu mogą zadać bliskie nam osoby.

Jest to świetnie skomponowany thriller psychologiczny, który wciągnie was na maxa i nie pozwoli odejść od książki póki wszystkie wątki nie wskoczą na właściwe tory. Fabuła bardzo dobrze rozbudowana, dialogi poprowadzone w ciekawy sposób, nie ma czasu na nudę w tej książce, ponieważ akcja pędzi jak szalona. Miliony teorii pojawiające się podczas lektury i domysły o co tak naprawdę chodzi, okazały się być mylące w obliczu ostatecznego rozrachunku tej historii.

Polecam tę książkę wszystkim miłośnikom mrocznych i brutalnych thrillerów psychologicznych. Autor nie boi się poruszać trudnych tematów. Pozostawia czytelnika w osłupieniu i sprawia, że po skończeniu tej książki ciężko się pozbierać. Skłania do refleksji i uzmysławia jak cienka jest granica pomiędzy dobrem, a złem.

Informacje dodatkowe o Rok zmian:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-11-26
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Zobacz opinie o książce Rok zmian

Kup książkę Rok zmian

Co przyniesie mu nadchodzący nowy rok? Miał nadzieję, że zmiany, dużo zmian. I przede wszystkim siłę, żeby o te zmiany powalczyć.

To była bardzo dobra prognoza na nadchodzące dwanaście miesięcy. Taki rok brał w ciemno. Rok zmian.

Więcej cytatów z tej książki

Wilczyca
Mieczysław Gorzka0
Okładka ksiązki - Wilczyca

Komisarz Laura Wilk czuje się bezsilna wobec działań bezwzględnego zabójcy znanego jako Poltergeist. Niespodziewanie otrzymuje wsparcie od młodszego aspiranta...

Iluzja
Mieczysław Gorzka0
Okładka ksiązki -  Iluzja

Komisarz Marcin Zakrzewski jest zmęczony. Zajmuje się drobnymi przestępstwami, wyprowadza psa, słucha muzyki, spotyka się z sąsiadką, myśli o odejściu...