Bardzo dobrze sie stalo,ze Lukasz Wierzbicki postanowil przypomniec postac Kazimierza Nowaka i jego wprost nieprawdopodobna-ale zapomniana w polskiej swiadomosci-podroz przez Afryke.Podroz sprzed 80-u lat,podczas ktorej w ciagu piecioletniej wedrowki,Nowak przemierzyl okolo 40 tysiecy kilometrow,przemierzajac Afryke z polnocy na poludnie i z powrotem.Mimo wielu przeciwnosci losu i bardzo ograniczonego budzetu,Nowak pokazuje ogromny hart ducha i wielka sile woli.Dzieki determinacji osiaga swoj cel,a my mozemy mu towarzyszyc..Sama relacja z wyprawy jest bardzo interesujaca.Pokazuje nam Afryke,ktora bezpowrotnie minela-chociaz w kilku kwestiach zbyt wiele sie tam jednak nie zmienilo.Co warte jest podkreslenia,to warsztat literacki podroznika.Na uwage zasluguje rowniez swietna interpretacja Grzegorza Damieckiego w wersji audio ksiazki.W tym przypadku bardzo udanym zabiegiem jest rowniez ilustrowanie tekstu afrykanska muzyka i odglosami przyrody,dzieki ktorym mozemy lepiej poczuc afrykanski klimat.
Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: b.d