Okładka książki - Róża wiatrów

Róża wiatrów

Inne wydania:

„Róża wiatrów” to kontynuacja losów Matyldy Radwan, znanej już czytelnikom z „Lata wśród wydm”. Agnieszka Krawczyk ponownie zabiera nas nad morze, gdzie piękne krajobrazy stają się tłem dla trudnych pytań o miłość, zaufanie i ludzkie wybory.

Tym razem Matylda wraca nad Bałtyk z nadzieją, że nowy związek z archeologiem Łukaszem Rokickim przyniesie jej szczęście i stabilizację. Niestety, szybko okazuje się, że w ich relacji pojawiają się rysy. Bohaterka błądzi w domysłach, próbując zrozumieć, co się dzieje, nie wiedząc, że ukochany skrywa sekret. Krawczyk umiejętnie pokazuje tu subtelną dynamikę relacji – to, jak brak szczerości i niepewność potrafią podkopać nawet najpiękniejsze uczucia.

Autorka nie ogranicza się jednak tylko do wątku Matyldy. Równolegle poznajemy losy mieszkańców dworu w Drozdowie. Anita Orontowicz staje przed nie lada wyzwaniem – w jej życie wkracza tajemniczy mężczyzna, którego intencje trudno odczytać. Czy okaże się sprzymierzeńcem, czy zagrożeniem? Ten motyw wprowadza do fabuły atmosferę niepewności i intrygi. Równie mocno porusza wątek Oli, dziewczyny, która nie ustaje w oczekiwaniu na matkę.

„Róża wiatrów” to powieść pełna emocji – o poszukiwaniu bliskości, o wahaniach serca, o tym, że czasem gubimy drogę w labiryncie własnych uczuć.

„Róża wiatrów” to piękna, refleksyjna opowieść o ludziach zagubionych w swoich emocjach, którzy pragną znaleźć drogę do szczęścia. Książka spodoba się czytelnikom ceniącym powieści obyczajowe, w których ważne są zarówno relacje, jak i subtelne tło obyczajowo-psychologiczne. To historia, która wzrusza, zmusza do refleksji i pokazuje, że nawet wśród życiowych burz zawsze można odnaleźć właściwy kierunek.

Informacje dodatkowe o Róża wiatrów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-06
Dodał/a opinię: monikaswiatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Róża wiatrów

Kup książkę Róża wiatrów

Maja i leśna przygoda
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Maja i leśna przygoda

Nowe przygody rezolutnej Mai i Ekipy Badaczy! Seria książek dla dzieci autorki bestsellerów - Agnieszki Krawczyk. Maja i jej przyjaciele wyjeżdżają na...

Kolekcja straconych chwil
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Kolekcja straconych chwil

Róża Jabłonowska nie przestaje interesować się historią Ady Nirskiej, międzywojennej warszawskiej artystki rewiowej. Kabaretowa rzeczywistość tej tajemniczej...