Okładka książki - Rozdzieleni Tom 2

Recenzja Patronacka

„Rozdzieleni. Tom 2”

Autor: Iwona Feldmann

Wydawnictwo: Krople Czasu

„Zatracona w swoim bólu rozpaczała po cichu nad tym wszystkim, co straciła. Chciało jej się wyć. Wygrała jednak tę walkę z sobą, swoim ciałem i Jamesem”.

„Rozdzieleni” to historia, która wbija się w serce jak odłamek wspomnień. Miłość, tajemnice, nadzieja i los, który nie zawsze gra fair, to wszystko znajdziesz w kontynuacji poruszającej sagi rodzinnej, która chwyta za serce od pierwszych stron. Niektóre książki są jak deszcz, delikatnie zaczynają, wsiąkają w myśli, aż w końcu jesteś przemoczony do kości. „Rozdzieleni 2” Iwony Feldmann to właśnie taki literacki deszcz. Z początku spokojna, pozornie „kolejna” opowieść o miłości i stracie, ale szybko okazuje się, że pod powierzchnią kryje się coś znacznie głębszego, rodzinna saga, która rezonuje. . To powieść, która nie tyle wciąga, ile wchodzi głęboko pod skórę. Iwona Feldmann po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o emocjach z intensywnością, która zostaje w czytelniku na długo po przeczytaniu ostatniej strony. To opowieść o miłości, trudnej, nieidealnej, ale przez to tak prawdziwej. O stracie, która zostawia pęknięcia. O nadziei, która potrafi tlić się nawet w największej ciemności.

🌿 Dwie kobiety. Dwa czasy. Jedno złamane serce Przenosimy się z powojennej Polski do współczesnego Londynu i Tarnowskich Gór, by śledzić losy dwóch kobiet – Anieli i Anny, połączonych nie tylko rodzinną historią, ale też głębokimi emocjami i tajemnicami. Gdy przeszłość upomina się o swoje, a teraźniejszość zaczyna się sypać, bohaterowie będą musieli zmierzyć się z prawdą, która może wszystko zmienić.

Rok 1947. Aniela – kobieta doświadczona wojną, czeka z bolesną nadzieją na powrót swoich dzieci. Ale prawda, która stopniowo wychodzi na jaw, okazuje się bardziej przerażająca niż samo czekanie.

Współczesność.
Anna, traci wszystko, marzenia, miłość, poczucie sensu. Ale w najmroczniejszych chwilach pojawia się cień nadziei… i Gillian, która nie pozwoli jej się poddać. I jeszcze James, mężczyzna, którego nie potrafi zapomnieć, mimo że to on zadał największy ból.

Narracja, która wciąga jak nurt rzeki. Autorka kontynuuje narrację dwutorową, przeszłość i teraźniejszość przeplatają się ze sobą, tworząc wielowymiarową opowieść. Dzięki temu zabiegowi historia zyskuje dynamikę i głębię, a czytelnik, coraz więcej powodów, by zostać z bohaterami do samego końca. Choć tempo akcji bywa momentami wolniejsze, to nie wadzi, przeciwnie, pozwala lepiej poznać wewnętrzny świat bohaterów, ich emocje, traumy i wybory. Relacje są nieidealne, czasem niedojrzałe, ale przez to naturalne i wiarygodne.

Największym zaskoczeniem jest James, jego przemiana, dojrzałość i wewnętrzne zmagania czynią go jedną z najciekawszych postaci tej części. Anna, choć z pozoru silna, okazuje się niezwykle krucha, a przez to jeszcze bardziej poruszająca.

Jej bohaterowie nie są wygładzeni, są żywi, autentyczni i… nasi. Bo łatwo się w nich przejrzeć jak w lustrze. Postacie są dalekie od ideału, ale to właśnie sprawia, że się im wierzy. Popełniają błędy, ranią, uciekają, ale też dojrzewają i walczą o siebie nawzajem.

Miłość, trauma, nadzieja, literatura, która zostawia ślad. Autorka nie unika trudnych tematów, trauma powojenna, konflikty międzypokoleniowe, samotność, wszystko tu pulsuje i wybrzmiewa z prawdziwą siłą.

A jednak to nie jest książka o cierpieniu. To opowieść o tym, jak przez ból dojść do światła. Feldmann pisze językiem emocji, nie banałów. Tworzy historie, które się przeżywa, nie tylko czyta.

Podsumowanie. „Rozdzieleni. Tom 2” to nie kolejna banalna opowieść o miłości. To poruszająca, emocjonalna saga rodzinna, która przenosi nas z powojennej Polski do współczesnego Londynu i Tarnowskich Gór, pokazując, że przeszłość nie zawsze daje o sobie zapomnieć. To książka o wyborach, które bolą, i uczuciach, które potrafią leczyć.

Polecam ją każdemu, kto ceni literaturę głęboką, prawdziwą i nieoczywistą. Dla tych, którzy mają odwagę czuć – ta książka będzie jak deszcz, który zostaje w duszy na długo.

Informacje dodatkowe o Rozdzieleni Tom 2:

Data wydania: 2025-06-09
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Rozdzieleni Tom 2

Kup książkę Rozdzieleni Tom 2

Felix. Mroczna zemsta
Iwona Feldmann0
Okładka ksiązki - Felix. Mroczna zemsta

Myślisz że to bajka. Masz rację, to nie bajka. Felix skupia wszystkie swe siły na odnalezieniu tego, kto próbuje go zabić. To całkowicie pochłania jego...

Bestia. Prawdziwe oblicze
Iwona Feldmann 0
Okładka ksiązki - Bestia. Prawdziwe oblicze

Max Baumann przylatuje z Singapuru do swoich przyjaciół kilka razy w roku. Przekazuje im poufne informacje i pomaga w interesach, posuwając się nawet do...