"Ryś", to opowieść, która z pewnością znajdzie uznanie u czytelników, którzy lubią alternatywną wersje historii oraz miłośników fantasy czy science fiction.
Sięgając po "Rysia" miałem przekonanie, że to będzie świetna pozycja wypełniająca lukę na rynku wydawniczym. Mam tutaj na myśli książki z gatunku i ostatni tom cyklu "Stalowe Szczury" Michała Gołkowskiego. Premiera owej pozycji miała miejsce w 2021 roku. Do dzisiaj nie trafiłem na coś co mogło by wypełnić tą pustkę. Aż pojawił się na rynku wydawniczym tajemniczy "Ryś" debiutującego autora Piotra Skipora.
Co prawda warto zaznaczyć, że wspomniany wcześniej cykl dzieje się podczas pierwszej wojny światowej. Autor "Rysia" natomiast przenosi swoich czytelników w realia drugiej wojny światowej.
Dokładnie do Wielkopolski- w dużej mierze akcja toczy się w Poznaniu i jego okolicach. W pobliskim lesie czynnie stawia opór okupantowi niewielki oddział partyzantów.
Narażając własne życie grupa kilku ludzi próbuje w jak najbardziej możliwy sposób utrudnić działania Niemców.
Bezwzględni oprawcy nie przebierający w środkach, brutalni, bezwzględni i okrutni. Nie spoczną nim ich wymyślona idea porządku świata nie osiągnie celu. Niszcząc po drodze wszystko co wyłamuje się z poza ich przyjętego schematu. W którego skład wchodzą między innymi kradzieże, wysiedlenia, zesłania do obozów czy mordowanie ludności cywilnej.
Dzielni partyzanci mają jednak po swojej stronie niecodziennego sojusznika. Profesor Waliszewski dociera do dokumentów rosyjskiego naukowca odkrywając tym samym tajne eksperymenty mające na celu stworzenie istoty wręcz doskonałej- połączenie homo sapiens z naczelnymi.
Ta sztuka udaje się profesorowi Waliszewskiemu. Stworzył on hybrydę, połączenie człowieka z rysiem- istotę myślącą, niebezpieczną lecz posłuszną i lojalną. Nazywany po prosty "Rysiem" szybko staje się członkiem grupy partyzantów wspierając ich działania.
Ta okazja pojawia się bardzo szybko. Odział partyzantów Armii Krajowej dostaje misję, która ma na celu odzyskanie zrabowanych przez nazistów starożytnych greckich waz.
Kiedy tylko na światło dzienne wypłynął fakt o istnieniu Rysia, Niemcy pogrążeni wizją stworzenia "super żołnierza" pragną pojmać istotę i jak najszybciej poddać badaniom umożliwiającym im stworzenie hybrydy żądnej zabijania. Zdają sobie sprawię, że może mieć on realny wpływ na losy toczącej się wojny.
Zaczyna się wielkie polowanie i tutaj pojawia się pytanie, kto na kogo tak naprawdę poluje?
Autor stworzył świetną historię, która mimo, że w ogromnej mierze jest fikcyjna to ciekawa w odbiorze. Doszukamy się jednak w tej opowieści wielu prawdziwych miejsc, o których stosownie informuje nas na końcu książki. Dając tym samym możliwość zwiedzania miejsc, które w jakiejś mierze odgrywały swoja rolę w historii.
Oprócz świetnie utrzymanego klimatu, który towarzyszy nam do ostatniej strony, autor zadbał o wiele ciekawostek. Wpływają one znacznie na odbiór okrucieństwa toczącej się wojny. Jedna, która utkwiła mi w głowie najbardziej jest gotowanie zupy ze szczura. Skuszony tą informacją zasięgnąłem informacji. To ekstremalne zjawisko miało miejsce. Często ludzie pogrążeni w głębokiej biedzie w kryzysowych sytuacjach zmuszani byli do takowych dań.
Pomimo, że mierzymy się w dużej mierze z fikcją literacką, klimat toczącej się wojny jest oddany w pełni.
W tym wypadku motywy bohaterstwa, patriotyzmu, bez którego nie mogło się obyć to tylko zalążek tego co przyszykował autor.
Pojawia się wiele dylematów, w których bohaterowie będą wystawieni na wiele prób. Zmuszeni będą podjąć decyzję, od której będzie zależeć przyszłość nie tylko ich ale również ich najbliższych.
Wiele dramatycznych wydarzeń, wiele emocji, zwrotów w akcji, podkreślają zamieszczone grafiki w książce. Pozwalają one lepiej poczuć klimat toczących się wydarzeń czy scen.
Kolejnym atutem opowieści są listy, profesora Waliszewskiego, które kieruje do swojej ukochanej żony. Opisując w nich wiele szczegółów dotyczących nie tylko samego "Rysia", ale również jego asystenta doktora Andrzeja Kulickiego czy też ukochanej córki Niny. Listy te poszerzają znacznie relacje jakie panują pomiędzy tymi bohaterami czy też informują z jakimi moralnymi dylematami sie mierzyli. A zarówno o ich roli jaką odegrali w procesie kształtowania Rysia.
I oczywiście nieodzowny element powieści w klimacie wojennym jakim jest podważenie lojalności i jej konsekwencja- zdrada. Ta ma ogromny wpływ na przebieg fabuły i w zasadzie jest wisienką na torcie całej opowieści. Ma ona w moim odczuciu idealny wydźwięk, który podkreśla zakończenie książki.
Po treści książki i oznaczeniu na okładce "Tom 1" można domyślić się, że to nie koniec perypetii "Rysia". Nie wiem jak wy, ale ja wyczekuję na kolejny tom.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-02-20