Okładka książki - Rysa

Rysa

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Mięta*

Czytałam sporo pozytywnych opinii na temat tej książki, przez co sama byłam jej ogromnie ciekawa. Opisywana jako kryminał, choć według mnie to stwierdzenie nad wyrost. To powieść obyczajowa z zagadką, tajemnicą, zaginięciem i wieloma innymi ciekawymi motywami.

Latem 2011 czwórka przyjaciół rusza w podróż w Bieszczady. Tam przeżywają przygody i zawirowania, towarzyszy im dreszczyk emocji. Jednak w podróż podróż powrotną wyrusza już tylko trójka. Zaś latem 2021 w tłumie ludzi pokazujących obraz z Lublina para zauważa zaginioną przed laty dziewczynę, to zdarzenie zaczyna napędzać machinę wychodzących na jaw tajemnic i sekretów, które mogą się dla całej czwórki skończyć tragicznie.

Zacznę od okładki, bo to przeważnie od nich w głównej mierze zależy czy sięgnę po daną pozycję. Tutaj okładka mnie wołała swoją kolorystyką, ale też dawała nadzieję na pełną tajemnic i mroku historię, której opis to potwierdzał i też równie mocno mnie zainteresował. Wstęp narobił mi ogromnej ochoty na tą powieść, i spodziewałam się bardzo dobrej historii, jednak później już mój entuzjazm nieco oklapł, a moje wyobrażenie o powieści diametralnie się zmieniło. Jak wspominałam na początku, nazywanie tej książki kryminałem jest nieadekwatne co do treści, owszem pojawiają się elementy tego gatunku, na samym początku mamy przysłowiowego trupa, ale później powieść całkowicie przejmują wątki obyczajowe, czy nawet przygodowe, a elementy kryminału pojawiają się sporadycznie, a oprócz początkowej zbrodni dotyczą raczej zaginięcia jednej dziewczyny. Dlatego jestem nieco rozczarowana, bo spodziewałam się bardziej kryminalnej powieści.

Dla mnie najmocniejszą stroną tej powieści jest pokazanie skali manipulacji, oj tego tutaj nie zabraknie, ta manipulacja przekłada się na pełną zawirowań i niepewności opowieść o ludziach, których połączył mroczny sekret, który nie może wyjść na jaw. Wraz z ponownym pojawieniem się Julii, fabuła zaczyna się rozpędzać, dowiadujemy się więcej o przeszłości, a każda kolejna informacja obraca wszytko o przysłowiowe 180 stopni. W pewnym momencie można się zgubić w domysłach, nic nie jest pewne, choć układanka krok po kroku zdaje się układać w całość. Autorka stworzyła tu godną podziwu skalę manipulacji, kłamstw, pozorów i ukrytych motywów działania, która ma mnie zrobiła ogromne wrażenie, i zmusiła do mocnego wytężenia umysłu. Za to chylę czoła.

Nie mniej lektura nieco minęła się z moimi oczekiwaniami, i jestem nią troszkę zawiedziona, głównie za względu na okrojenie wątków kryminalnych, ale też za według mnie nieco ogólnikowe podejście do wielu tematów, trochę zabrakło mi tutaj dopieszczenia fabularnego, szczegółów i detali, które pozwoliłby mi się mocniej zaangażować w fabułę. Nie lubię też przeskoków czasowych, choć tutaj spełniły one swoją rolę, i jednocześnie sporo wyjaśniały jak i wprowadzały równie dużo zamętu, to dla mnie osobiście jest ich za dużo. Czuję też ogromny niedosyt spowodowany zakończeniem, które nie dało mi odpowiedzi na niektóre pytania, i część tej historii została otwarta.

Lekturę oceniam jako bardzo dobrą, pomysł był ciekawy, a potencjał był duży, choć mam wrażenie, że nie został w pełni wykorzystany. Powieść raczej lekka, choć pojawiają się ciężkie czy trudne tematy, ale są one opisane jak dla mnie bardzo zachowawczo. Książkę czyta się bardzo szybko, śmiało można ją przeczytać w kilka godzin. Było bardzo dobrze, choć mogłoby być lepiej, nie mniej zachęcam do przeczytania, bo to całkiem interesująca pozycja, która wymaga nieco myślenia.

Informacje dodatkowe o Rysa:

Kup książkę Rysa

Cień
Kamila Bryksy0
Okładka ksiązki - Cień

Ktoś zaplanował, że zniszczy jej życie. Krok po kroku. Dzień po dniu. Kim jest osoba, która podąża za nią jak cień? Malwina Sawicka, miłośniczka dobrej...

Sowniki
Kamila Bryksy0
Okładka ksiązki - Sowniki

Rodzinna tajemnica ze spowitej mgłą podlaskiej wsi Śmierć ukochanej żony w wyniku wypadku jest dla Bernarda końcem dotychczasowego życia. Od tamtej chwili...