Okładka książki - Sadystka z Auschwitz

Sadystka z Auschwitz

Zło w ludzkiej skórze... Kobiecej skórze.
Jarosław Molenda to autor, którego nie trzeba przedstawiać. Pisarz, publicysta i autor wielu książek w tym historycznych.
"Sadystka z Auschwitz" to historia Marii Mandl, która stała się symbolem nazistowskich ośrodków zagłady.
Maria Mandl była zwykłą wiejską dziewczyną, która zamiast pracy pielęgniarki wybrała pracę w obozach koncentracyjnych, motywując to większymi zarobkami.
Mandl została nadzorczynią SS kobiecej służby pomocniczej w niemieckich obozach koncentracyjnych oraz kierowniczką obozu dla kobiet Auschwitz - Birkenau. Została nazwana nie tylko bestią, ale przede wszystkim zbrodniarką wojenną.

W Auschwitz-Birkenau własnoręcznie podpisała rozkazy posyłające na śmierć w komorach gazowych około 500 tysięcy kobiet i dzieci oraz więźniów politycznych . Za jej rządów w Brzezince topiono i palono żywcem w piecach noworodki i kilkumiesięczne dzieci.
Znany był w obozie przypadek, gdy Mandel kazała nowo narodzone dziecko wyrzucić na dwór, gdzie zjadły je szczury. Osobiście dokonywała selekcji chorych więźniarek,wysyłając je na śmierć w komorach gazowych. Prześladowała kobiety ciężarne, posyłając je na śmierć przez zastrzyk fenolu.
Autor świetnie opisuje jak potrafi zmienić się człowiek. Ze zwykłej, nic nie znaczącej dziewuchy w wyrafinowaną morderczynią. Tylko dzięki "lepszej" sytuacji, w której udało jej się znaleźć.
Zeznania świadków to niewątpliwie największy atut tej książki.

Literatura obozowa jest jedną z tych po które sięgam często.
Nie jest mi obce okrucieństwo i bestialstwo opisywane w nich. Wiele osób było urodzonymi mordercami, bez krzty współczucia. Przepraszam bez odrobiny ludzkich uczuć.
Niewątpliwie Maria Mandl zalicza się do jednych z najbardziej okrutnych kobiet, wyssana całkowicie z ludzkich uczuć.
Kobieta? Potwór... Skąd się biorą tacy ludzie? Była to kreatura żądna widoku ludzkich cierpień.
Szczerze polecam Wam książkę, która kryje o wiele więcej informacji niż tu Wam przybliżyłam.
Jeśli interesujecie się tematyką wojenną, a w szczególności obozową tym bardziej polecam.

Informacje dodatkowe o Sadystka z Auschwitz:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-04-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Sadystka z Auschwitz

Kup książkę Sadystka z Auschwitz

Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios

Do historii przeszedł jako Krzysztof Kolumb. Ale czy rzeczywiście tak nazywał się odkrywca Ameryki? Skąd naprawdę pochodził? Jaki był jego status społeczny...

Poczet odkrywców i zdobywców ameryki łacińskiej
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Poczet odkrywców i zdobywców ameryki łacińskiej

Doskonała publikacja dla miłośników historii Ameryki Łacińskiej. Autor wnikliwie przedstawia dzieje odkryć geograficznych i wypraw konkwistadorów oraz...