Zło w ludzkiej skórze... Kobiecej skórze.
Jarosław Molenda to autor, którego nie trzeba przedstawiać. Pisarz, publicysta i autor wielu książek w tym historycznych.
"Sadystka z Auschwitz" to historia Marii Mandl, która stała się symbolem nazistowskich ośrodków zagłady.
Maria Mandl była zwykłą wiejską dziewczyną, która zamiast pracy pielęgniarki wybrała pracę w obozach koncentracyjnych, motywując to większymi zarobkami.
Mandl została nadzorczynią SS kobiecej służby pomocniczej w niemieckich obozach koncentracyjnych oraz kierowniczką obozu dla kobiet Auschwitz - Birkenau. Została nazwana nie tylko bestią, ale przede wszystkim zbrodniarką wojenną.
W Auschwitz-Birkenau własnoręcznie podpisała rozkazy posyłające na śmierć w komorach gazowych około 500 tysięcy kobiet i dzieci oraz więźniów politycznych . Za jej rządów w Brzezince topiono i palono żywcem w piecach noworodki i kilkumiesięczne dzieci.
Znany był w obozie przypadek, gdy Mandel kazała nowo narodzone dziecko wyrzucić na dwór, gdzie zjadły je szczury. Osobiście dokonywała selekcji chorych więźniarek,wysyłając je na śmierć w komorach gazowych. Prześladowała kobiety ciężarne, posyłając je na śmierć przez zastrzyk fenolu.
Autor świetnie opisuje jak potrafi zmienić się człowiek. Ze zwykłej, nic nie znaczącej dziewuchy w wyrafinowaną morderczynią. Tylko dzięki "lepszej" sytuacji, w której udało jej się znaleźć.
Zeznania świadków to niewątpliwie największy atut tej książki.
Literatura obozowa jest jedną z tych po które sięgam często.
Nie jest mi obce okrucieństwo i bestialstwo opisywane w nich. Wiele osób było urodzonymi mordercami, bez krzty współczucia. Przepraszam bez odrobiny ludzkich uczuć.
Niewątpliwie Maria Mandl zalicza się do jednych z najbardziej okrutnych kobiet, wyssana całkowicie z ludzkich uczuć.
Kobieta? Potwór... Skąd się biorą tacy ludzie? Była to kreatura żądna widoku ludzkich cierpień.
Szczerze polecam Wam książkę, która kryje o wiele więcej informacji niż tu Wam przybliżyłam.
Jeśli interesujecie się tematyką wojenną, a w szczególności obozową tym bardziej polecam.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-04-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Lukasz Turków
Do historii przeszedł jako Krzysztof Kolumb. Ale czy rzeczywiście tak nazywał się odkrywca Ameryki? Skąd naprawdę pochodził? Jaki był jego status społeczny...
Doskonała publikacja dla miłośników historii Ameryki Łacińskiej. Autor wnikliwie przedstawia dzieje odkryć geograficznych i wypraw konkwistadorów oraz...