W Szczawnicy z górskiego schroniska znika piątka nieletnich dzieci, którzy za zgodą instytucji przyjechali wraz z wychowawcą z krakowskiego domu dziecka. Ich opiekunka Marta odkrywa zaginięcie podopiecznych i całą sprawę zgłasza na policję lecz kobieta coś jednak ukrywa.
~
Igor Schutt pisarz, który na swojej posesji znajduje młodego mężczyznę, któremu ktoś urwał język chyba tylko po to aby go uciszyć. Całą sprawą zajmuje się oczywiście Anna i Piotr, którzy nie pałają do siebie aż taką sympatią ale aby rozwiązać tajemnicza zagadkę musza się zjednoczyć. Z czasem zaangażowanie Igora w sprawę się zwiększy, dlatego, że chłopak bez języka miał przy sobie pewnien szkic powieści, który go zainteresował.
~
Legenda o pustelniku w książce ma kluczowe znaczenie minio, że dla mieszkańców okolicy nie jest ona zbyt istotna. Nie interesują ich losy czy życie pustelnika czy chociażby to, że z czasem słuch o nim zaginął. Co się wydarzyło w noc zaginięcia? Jakie tajemnice skrywa dom dziecka? Czy historia pustelnika ma związek z zaginięciem dzieci?
~
Jest to drugi tom serii Czorsztyńskiej, a ten klimatyczny kryminał naprawdę ma mroczne i pełne zwrotów akcji sytuację. Oczywiście pierwszy tom mi się podobał, ale w "Samotnia" autorka jeszcze bardziej mnie zaskoczyła. Ta świetnie uknuta intryga nie pozwala odłożyć książki na później bo czytelnik za wszelką cenę chce poznać finał tej akcji.
~
Legendę o pustelniku poznałam dopiero w tej książce i powiem Wam, że ciarki mi przeszły po plecach. W mojej rodzinie zawsze wierzono w gusła i pewne legendy więc i ta wywołała na mnie nie małe wrażenie. Oczywiście wątek Dobrochny i Igora przypadł mi do gustu chociaż trochę był za mało rozwinięty.
~
Bardzo polubiłam twórczość autorki i z chęcią będę sięgać po jej książki. A ten kryminał to istny rollercoaster ale to najbardziej lubię w takich książkach. Autorka świetnie manipuluje czytelnikiem a zakończenie zaskakuje. Mi się ona podobała a czytając ją mogłam się zrelaksować po tym świątecznym pędzie. Dodatkowym plusem jest ten piękny klimat jeziora Czorsztyńskiego. Wam polecam jeśli jesteście fanami kryminałów, obiecuje że zagadek i tajemnic w tej książce nie zabraknie!
Dziękuję wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-10-09
Joanna Szymczak
Czasami prawda niszczy wszystko... Jędrek codziennie mierzy się ze śmiercią brata. Pracując jako ratownik górski, próbuje odkupić swoje grzechy, które...
Nad Zalewem Czorsztyńskim górują dwa zamki, jednak to nie one rzucają cień na taflę jeziora. Stara osada na półwyspie Stylchyn skrywa tajemnice okolicznych...