W roku 1947, miała się odbyć konferencja na Dolnym Śląsku największych radzieckich dygnitarzy. Pociąg który się zatrzymał na stacji został obrzucony przez ucznia miejscowego liceum węglem, zostaje oskarżony o zamach a międzynarodowy skandal wisi w powietrzu, chłopak musi uciekać chcąc ratować własne życie. W latach 1991, do karkonoskiego schroniska Strzecha Akademicka przyjeżdża Andrzej Czerwiński. Chłopak próbuje poznać prawdę o swoim ojcu który piastował stanowisko kierownicze Strzechy, który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Kilka dni później ciało Andrzeja zostaje odnalezione podczas akcji ratunkowej po tragicznej w historii polskich gór lawinie. Przenosząc się do teraźniejszości, na życzenie Maksymiliana, do schroniska przyjeżdża jego przyjaciel Tomasz Wilczór, pisarz powieści kryminalnej, który postanawia napisać książkę, zainspirowany tajemniczą śmiercią Andrzeja Czerwińskiego. Kiedy ten docieka prawdy, pewne fakty niespodziewanie wychodzą na światło dzienne, a wrażenie że każdy nabrał wody w usta, przybiera na sile jak jego nieujarzmiona ciekawość. Jaką tajemnicę chroni Strzecha Akademicka, kto stoi za wszelkim złem, czego dowie się o Andrzeju Czerwińskim Tomasz, czy pisarska gra jest warta świeczki? Ale czy wszyscy wrócą z gór żywi?
( . . . ) nim pójdę, by nigdy nie wrócić
do kraju pełnego ciemności,
do ziemi czarnej jak noc,
do cienia chaosu ; śmierci ;
gdzie świecą jedynie mroki.
Księga Hioba, Biblia Tysiąclecia
Trzecia część przenosi nas na karty historii chyląc się ku przeszłości, poznając jej kuguary przenosi nas w teraźniejsze oblicze które pozwala zrozumieć, poznać, obawiać się tego co skrywają mroczne strony gór, oblicza ludzkiej egzystencji, schronisko które ma chronić, skrywa zagadkę. Czy doprowadzenie sprawy do końca uczyni wolnym tego co postanowił rozplątać węzeł gordyjski?
Intrygująca, pełna akcji, opisów przyrody, filmowa i namacalna fabuła, pełna intryg, matactw, kłamstw, walka o dobro ze złem, co wygra?
Polecam serdecznie.
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
Język oryginału: Polski
Renata Mielczarek
Wrocław. To dziwne miasto, które od ponad czterdziestu lat Polacy starali się uczynić swoim i doprowadzić do świetności sprzed tysiąc dziewięćset czterdziestego piątego roku, a mimo to z każdej strony wciąż wyzierały wojenne blizny na miejskiej tkance.
Wydanie kolekcjonerskie bestsellerowej powieści Sławka Gortycha, autora karkonoskiej serii kryminalnej! Edycja w twardej oprawie z nową okładką, barwionymi...
Nazista uciekający przed sprawiedliwością. Kobieta próbująca przywrócić honor swojej rodzinie. Tajemniczy włamywacze szukający śladów przeszłości. Co...
Jak on nie cierpiał Żdanowa... Nie rozumiał, dlaczego Stalin tolerował kogoś takiego. Co więcej, zrobił tego pijaczynę kierownikiem Wydziału do spraw Kultury i Ideologii w Komitecie Centralnym! A przecież patrząc na tę przygłupią mordę i płaskie jak stolnica czoło, widać było od razu, że pod kopułą nie zachodziły żadne bardziej zaawansowane procesy myślowe.