Okładka książki - Sekretne życie drzew

Sekretne życie drzew

"Sekretne życie drzew" - tego nie znajdziesz w większości książek!

"Sekretne życie DRZEW" (Moira Butterfield, Vivian Mineker, Wydawnictwo Jedność) to wciągające historie, pełne ciepła i pouczających treści. Nie chodzi tu jednak o zwykłe moralizatorstwo, lecz o chwilę refleksji na temat różnych działań. Pomiędzy treściami mocno kojarzącymi się z "Sekretnym życiem drzew" Petera Wohllebena znajdujemy również ciekawe i działające na wyobraźnię baśnie (hinduską, węgierską, szkocką, norweską, perską, i brytyjską). Te drugie są specjalnie oznaczone zarówno w spisie treści, jak i na konkretnych stronach książki.

Publikacja w twardej oprawie z wyraźnymi zdobieniami, które można nie tylko zobaczyć, ale również poczuć pod palcami, już na wstępie zachęca do sięgnięcia po nią. Stonowana kolorystyka ilustracji subtelnie dopełnia przedstawiane treści. Młody czytelnik z kolejnych stron dowiaduje się nie tylko, jak organizmy funkcjonują samodzielnie, ale dodatkowo ma okazję poznać zależności i współdziałanie między różnymi gatunkami roślin, zwierząt, grzybów oraz wpływ i znaczenie nieożywionych elementów przyrody.

Głównym bohaterem jest Ryszard Dębowe Serce, który wiele lat przeżył na świecie i dzięki temu sporo się zdążył nauczyć. Z racji tego, że żyje już setki lat, miał okazję obserwować ludzi, którzy używali mieczy i galopowali po lasach konno, ale także sporo dowiedział się od odwiedzających go zwierząt i wiatru. Po tak długim czasie obserwacji otoczenia zna mnóstwo faktów i ciekawostek. Zachęca czytelnika do uważnego rozglądania się wokół siebie, dotykania kory drzew podczas spacerów po lesie i wsłuchiwania się w dźwięki dobiegające z otoczenia.

W książce przeczytamy m.in.:
🌱 o porozumiewaniu się drzew (współdziałaniu, ostrzeżeniach i wsparciu),
🌱 o odżywianiu organizmów,
🌱 o tym, jak rosną różne gatunki drzew,
🌱 jak określić wiek drzewa na podstawie ściętego pnia,
🌱 o licznych ciekawostkach (np. o najszerszych i najwyższych drzewach na świecie),
🌱 dlaczego drzewa są tak bardzo ważne dla przyrody i dla ludzi (co nam dają i umożliwiają).

Polecam! Piękna okładka, interesujące ilustracje i naprawdę wartościowe treści. 💚

Informacje dodatkowe o Sekretne życie drzew:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-02-27
Tytuł oryginału: The Secret Life of Trees
Dodał/a opinię: paulinarobak

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Sekretne życie drzew

Kup książkę Sekretne życie drzew

Sekretne życie ptaków
Moira Butterfield0
Okładka ksiązki - Sekretne życie ptaków

Ta kolorowa jak pióra książka, poprzez barwny tekst i zachwycające ilustracje, odsłania przed nami sekretne życie ptaków. W oryginalny sposób przedstawia...

Ulubione miejsca 100 podstawowych słówek
Moira Butterfield0
Okładka ksiązki - Ulubione miejsca 100 podstawowych słówek

Ulubione miejsca 100 podstawowych słówek angielskich to książeczka do nauki języka angielskiego dla najmłodszych. Obrazkowy słowniczek...

Opad
Opad