Okładka książki - Sekrety kobiecych dusz

Sekrety kobiecych dusz

Tom 1 cyklu Saga krynicka

„ᴀᴄʜ, ᴛᴀ ᴏᴋʀᴏᴘɴᴀ ᴏʙᴌᴜᴅᴀ! – ᴢᴢ̇ʏᴍᴀᴌᴀ sɪᴇ̨ ᴡ ᴅᴜᴄʜᴜ. ᴏsᴏʙɪśᴄɪᴇ ᴜᴡᴀᴢ̇ᴀᴌᴀ, ᴢ̇ᴇ ᴢ̇ʏᴄɪᴇ ʙʏᴌᴏʙʏ ᴢɴᴀᴄᴢɴɪᴇ ᴘʀᴏsᴛsᴢᴇ, ɢᴅʏʙʏ ʟᴜᴅᴢɪᴇ ᴍᴏ́ᴡɪʟɪ sᴏʙɪᴇ ᴘʀᴀᴡᴅᴇ̨ ɪ ɴɪᴇ ᴘᴏsᴜᴡᴀʟɪ sɪᴇ̨ ᴅᴏ ᴘᴏᴅᴌᴇɢᴏ ɪɴᴛʀʏɢᴏᴡᴀɴɪᴀ.” 📖

🌸Przyjaźń, miłość, pilnie strzeżone tajemnice i krzywdy, za które trzeba zapłacić. 🌸

Mamy rok 1894, akcja książki rozgrywa się Krynicy. Aurelia - młoda wdowa obawia się o swoją przyszłość. Po stracie ukochanego męża mieszka wraz z teściami w zamożnej posiadłości. Aurelii nie wszyscy życzą dobrze, gdyż jest tylko zwykłą chłopką. Kobieta poślubiła bogatego mężczyznę. Pewnego razu do uzdrowiska w Krynicy przyjeżdża Matylda, by uspokoić skołatane nerwy. Kobieta od lat wraz z mężem stara się o dziecko, niestety bezskutecznie. Matylda zaprzyjaźnia się z Aurelią, a ich spotkanie na zawsze odmieni życie wielu osób.

Przez większą część lektury cały czas myślałam, że „Sekrety kobiecych dusz” Edyty Świętek niczym mnie nie zaskoczą, że doskonale potrafię przewidzieć, w jakim kierunku potoczy się akcja, co wydarzy się w kolejnych rozdziałach, a nawet jak może się zakończyć ta opowieść. Jakie było moje dziwienie, gdy autorce jednak mimo wszystko wielokrotnie udało się sprawić mi bardzo miłą niespodziankę w postaci dosyć nieprzewidywalnych wydarzeń, po których jedyne co mogłam robić to głośno krzyknąć, że „to przecież nie tak miało wyglądać!”. Jestem pod dużym wrażeniem tego, jaki obrót w pewnym momencie przybiera akcja i naprawdę cieszy mnie to, że „Sekrety kobiecych dusz” okazało się być dalekie od tak typowej, przewidywalnej powieści z gatunku literatury kobiecej. Był to świat blasków i cieni. Tysiąca konwenansów, etykiet. Świat uboższych mieszał się ze światem elit. Każdy brak reguł, lub odstępstwo od nich niemiłosiernie obmawiano. Plotka miała niesamowitą siłę rażenia.

Bardzo polubiłam bohaterów tej książki, niemalże wszyscy są naprawdę cudownymi postaciami, do których bardzo szybko zapałałam sympatią, jednak do główne bohaterki najbardziej zapadły mi w pamięć. Niesamowicie spodobało mi się to, że różnią się one od tak wielu w ostatnim czasie spotykanych przeze mnie postaci literackich. Bohaterowie i bohaterki pochodzą z różnych warstw społecznych, kultur, żyją, ścierają się kochają. Poznajemy wachlarz charakterów, ukrytych motywów, wzajemnych pretensji do siebie i losu, zrzucania odpowiedzialności, egoizm i miłość.

„Sekrety kobiecych dusz” Edyty Świętek to powieść o przyjaźni, miłości, kobiecych pragnieniach, tajemnicach, intrygach i wyrządzonych krzywdach, za które trzeba ponieść konsekwencje. To książka o nienawiści, zemście, poszukiwaniu własnej tożsamości, walce o szczęście. Z niesamowitą wrażliwością ukazuje emocje, jakie towarzyszą bohaterom. Powieść o kobietach i dla kobiet! To również przepiękny, malowniczy przewodnik po Krynicy! 🤍

Informacje dodatkowe o Sekrety kobiecych dusz :

Wydawnictwo: Mando
Data wydania: 2023-02-22
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Literaturoznawstwo - dramat

Zobacz opinie o książce Sekrety kobiecych dusz

Kup książkę Sekrety kobiecych dusz

Cappuccino z cynamonem
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Cappuccino z cynamonem

Patrycja i Sebastian są zupełnie przeciętnym małżeństwem: wspólnie wychowują dwunastoletnią córkę, borykają się z problemami dnia codziennego. Pati pracuje...

Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Dżentelmeni ziemi galicyjskiej. Miłosne zawirowania i nieutulone tęsknoty. W cieniu niewoli. Tom 1

Zakazana miłość, złamane przysięgi i marzenia, które nigdy nie powinny się narodzić. W dworskim świecie nazwisko znaczy więcej niż szczęście, a honor...