„Sen na grzbiecie żółwia” to niezwykle wzruszająca historia Zuzi, która od najmłodszych lat zmaga się z niesprawiedliwością.
Opowieść przedstawiona jest z perspektywy dziewczynki, która jako wcześniak czuje się niedokończona i niedoskonała – niska, drobna, chorowita. Uważa, że ma prawo być niewidzialna dla świata, a społeczeństwo może ją gardzić i wyśmiewać. Czyny rodziców tylko utwierdzają ją w tym przekonaniu. Mama i Tata postrzegają ją przez pryzmat rodzicielskiego obowiązku, nie dostrzegając w Zuzi prawdziwej istoty, takiej z ludzką wrażliwością.
Widzą ją ciągle jako potrzebującą wsparcia i pomocy dziewczynkę. Oni sami pogubili się w nowej roli; rodzicielstwo spadło na nich nagle, a ich wielka miłość zaczęła wygasać, co doprowadziło ich do rozpaczy. To był początek ogromnej tragedii rodzinnej.
Historia ta przepełniona jest bólem, smutkiem i zagubieniem.
Autor podkreśla, jak bardzo dziecko potrzebuje być dostrzegane przez rodziców.
Często bywa, że dziecko staje jakby obok, nie w centrum uwagi, jak powinno. Staje się dodatkiem do rodziny. Zapominamy, że każdy człowiek jest wartościowy, ma prawo być sobą i nie musi niczego udowadniać. „Sen na grzbiecie żółwia” to kawałek solidnej literatury o podłożu psychologicznym.
Historia ta była dla mnie podróżą w głąb siebie, wędrówką, która zmusiła mnie do refleksji, zadumy i podjęcia pewnych postanowień.
Autor udowodnił, że cierpienie ma wiele twarzy, a najgorsze jest to psychiczne – to, które tkwi głęboko w nas. A my? Nie potrafimy tego wykrzyczeć ani sprzeciwić się mu. Co gorsza, podobnie jak ta drobna istota z opowieści Pawła Nosa, bierzemy na siebie cały ciężar niesprawiedliwości, obwiniając samych siebie.
Tak jak życie Zuzi było rozbite na milion niewidocznych kawałków, tak moje serce pękło po tej historii. Już dawno nic mnie tak mocno nie wzruszyło. Po lekturze potrzebowałam chwili, aby dojść do siebie i poukładać wszystko, co przeczytałam.
Zachęcam do przeczytania tej książki i przekazywania jej dalej, ponieważ niesie ze sobą niezwykle ważny przekaz! Uważam, że dla jednych będzie to cenna lekcja, dla innych zaś terapia.
Książka powinna trafić przede wszystkim do młodych czytelników, aby uświadomić im, jakie są najważniejsze wartości życiowe, zwłaszcza w dobie rosnącego hejtu.
Rzadko nadaję książkom najwyższe oceny, ale w tym przypadku nie zawaham się tego zrobić. Nie dostrzegam żadnych uchybień! Jestem w pełni usatysfakcjonowana.
Gorąco polecam!!! "Facebookowy blog "SĘK W TYM"
Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2025-12-01