💚 „𝕊𝕖𝕣𝕔𝕖 𝕨 𝕘𝕣𝕫𝕖” 𝕁𝕦𝕤𝕥𝕪𝕟𝕒 𝕎𝕟𝕦𝕜💚
W tym meczu stawką będzie… miłość
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Sięgając po książkę „Serce w grze” nastawiłam się na lekką i niezobowiązującą lekturę, która umili mi te długie i zimne wieczory. Autorka Justyna Wnuk zaskoczyła mnie swoją pomysłowością, ponieważ mimo tego iż fabuła jest bardzo przewidywana, to ona poprowadziła całą akcję w taki sposób, że nie mogłam się oderwać od lektury, a historia Aidy i Niko bardzo przypadła mi do gustu! 💚
⚽ Aida to główna bohaterka książki. Kobieta jest pisarką. W życiu mało czego, nie lubi tak jak piłki nożnej. Jednak pewnego dnia za namową przyjaciółki udaje się właśnie na taki mecz. Pech chciał, że Aida w drodze powrotnej z meczu zostaje uderzona przez pewnego mężczyznę. Los stawia przed nią najbardziej rozchwytywanego piłkarza Nikodema. Ich pierwsze spotkanie pełne jest napięcia i gorzkich słów. Aida jest pewna, że elektryzująca konfrontacja była jednorazowym incydentem, ale los ma wobec niej inne plany. Niefortunne spotkanie nieoczekiwanie staje się początkiem burzliwej relacji, której kroki śledzą nawet paparazzi. Czy Aida da się ponieść i zaryzykuje wszystko dla Niko? ⚽
Śmiało mogę powiedzieć, że relacja Aidy i Niko była najbardziej elektryzująca i nieprzewidywalna, a ich potyczki słowne sprawiły, że nie mogłam oderwać się od tej książki. Śledzimy historię miłosną znanego piłkarza do młodej i ambitnej pisarki. Z pozoru różni ich wszystko, jednak ta książka uzmysławia, że przeciwieństwa się przyciągają. Autorka w tak ciekawy i zajmujący sposób splotła ze sobą momenty pełne dramatyzmu, wzruszenia, humoru i pikanterii (bo i tych nie zabrakło), że całość skomponowała naprawdę dobrą, pozbawioną nudy lekturę.
Bardzo miłą odmianą w tej powieści jest powolne tempo akcji, które naprawdę mocno przypadło mi do gustu. Nie było ono na szczęście na tyle powolne, żeby czytelnik mógł się znużyć dziejącymi na kartach tej książki wydarzeniami, a wręcz przeciwnie. Akcja toczy się w umiarkowanym, stonowanym tempie, kolejne wydarzenia następują po sobie w stosunkowo powolny sposób, tak, że z każdą przewróconą stroną mój apetyt na tę książkę wzrastał i coraz bardziej nie mogłam się doczekać tego, aby dowiedzieć się, w jaki sposób zakończy się opisywana przez autorkę historia.
„Serce w grze” pomimo swej lekkości uświadamia jedną ważną rzecz. A mianowicie taką, że w miłości trzeba umieć iść na kompromis, pomyśleć o uczuciach drugiej osoby i każdego dnia pracować nad dobrą relacją.
Polecam! Idealna na zimowy wieczór z kubkiem gorącej herbaty💚
Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2024-11-06
Małgosia Szydlak
11 lat przygotowywała się do zemsty. Czy jej plan się powiedzie? Zahara Pederaza to radosna, otwarta na świat nastolatka, która uwielbia malować. Ale...
Kiedyś jej mówili, że rodzina jest wszystkim. Dziś nie jest pewna, czy może w to wierzyć Sabatia, królowa półświatka, powraca. I Tobias – jej ukochany...