Okładka książki - Siedem dni

Siedem dni

Wymarzone wakacje. Gorąca Sycylia.  Kto nie chciałby tam spędzić urlopu?

To miało być siedem cudownych dni dla czterech bohaterów. Różni ludzie, różne marzenia, różne oczekiwania i odmienne problemy.  Czy połączy ich tylko wyjazd do tego samego kurortu czy coś jeszcze?

Tomasz Sablik to prawdziwy wirtuoz emocji i doskonały znawca ludzkich dusz. Otwiera przed czytelnikiem miejsca delikatne, tkliwe, głęboko ukryte. Subtelnie odziera sekrety z tajemnic, uchyla drzwi do ciemnych miejsc, nazywa to co nieuchwytne i ulotne.

Jego bohaterowie muszą zmierzyć się z nagą prawdą, muszą stawić czoło samym sobą, muszą zobaczyć to co ignorowali. Nie przybyli na Sycylię jedynie z olejkami do opalania i słonecznymi kapeluszami. Przywieźli coś co nagle wypłynęło z ich wnętrza, co eksplodowało, dojrzało, co być może zmieni ich przyszłość. Przeszłość, stare rany, tajemnice powiedziały dosyć, wyszły na światło dzienne i rozsiadły się na leżakach. Letni wypoczynek stał się czasem rozliczeń.

Bohaterowie „Siedmiu dni” są bardzo przekonujący. Każdy z nich jest dopracowany, prawdziwy, interesujący. Autor pozwolił czytelnikowi na wnikliwą ich analizę, na podglądanie ich życia i myśli.

To było moje pierwsze i na pewno nie ostatnie spotkanie z twórczością Tomasza Sablika. Gorąco Wam polecam tą książkę.

Informacje dodatkowe o Siedem dni:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-07-02
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Siedem dni

Kup książkę Siedem dni

Winda
Tomasz Sablik0
Okładka ksiązki - Winda

O czym opowiada „Winda”? O czającym się w miejskich zaułkach mroku, o zaginionej dziewczynie; o młodym chłopaku, który zobaczył więcej...

Próba sił
Tomasz Sablik 0
Okładka ksiązki - Próba sił

W sennym do tej pory miasteczku Tensas zaczynają dziać się niepokojące rzeczy. Zbliża się Boże Narodzenie, ale atmosfera daleka jest od świątecznego nastroju...