Jesteśmy właśnie po kolejnym trzymającym w napięciu kryminale- tym razem debiutanta Wojciecha Adalberto "Signal". Książka napisana prostym aczkolwiek nie infantylnym(!) językiem. Czyta się szybko. Wciąga!
Konrad Zadzierski- były ksiądz ginie pod kołami Pendolino w Dąbrowie Górniczej. Jego życie nie było kolorowe aczkolwiek sporo się w nim działo. Było-tak jak drogi w mieście, w którym zginął- z wybojami oraz niekończącym się remontem- wiem, bo jeżdżę po tych drogach
Miał i żonę, i pasierbicę, i kochankę(!) więc jego życie było dość skomplikowane, ale to powód do tego aby popełnić samobójstwo? Mało tego sekcja zwłok wykazała w organizmie denata obecność akonityny. Jest to trucizna, która mogła zostać podana Konradowi, czyli z samobójstwa robi się morderstwo. A do akcji wkracza Sebastian Proca.
Konrad nie jest jedyną ofiarą w książce. Z życiem żegnają się osoby, które w jakikolwiek sposób badają sprawę śmierci byłego księdza. Jakie to się może wydawać podobne do niektórych sytuacji z życia - również politycznego.
Historia posiada ogrom tajemnic. Na tym głównie historia się opiera. Każda osoba skrywa w sobie pewne informacje, które lepiej aby nie wyszły na zewnątrz.
Autor porusza tematy kontrowersyjne. Takie, z którymi sporo czytelników może polemizować, a nawet nie dopuszczać do wiadomości.
Książka pokazuje jaka oschłość, oziębłość i odczłowieczenie występuje u ludzi, którzy powinni być wyrozumiali dla bliskich mowa tu o scenie, gdy żona Konrada próbowała ustalić szczegóły pogrzebu męża. Zachowanie księdza było karygodne, paskudne!
Głównym wątkiem prowadzonym przez autora jest wątek polityczny, który jest mocno rozwinięty. To za jego pośrednictwem dowiadujemy się o okrucieństwie i podłości jaka panuje wokół nas na tych najwyższych szczeblach w Państwie. Brak zasad, brak moralności, brak człowieczeństwa są to główne cechy, które górują w tym obszarze. Doprawione ciętym i wulgarnym językiem podkreśla tylko tę brutalność.
Jako książka debiutancka- "Signal" jest książką dobrą, wciągającą, intrygującą. Szybko się czyta. Autor otwiera nam nowe okno- przez które widać tylko mroczny świat nastawiony na jedno.
Uważam, że jest to idealne wejście autora do świata wydawniczego.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-04-15
Ponad czterystutonowy kolos jeżdżący w barwach PKP InterCity czekał jak ujarzmiony przez tresera gepard, aż rozpocznie się cała procedura. Na sąsiednich torach paliły się już oznaczenia zatrzymujące ruch.
Jak przewrotna jest nasza polska natura. Lepiej smakuje kradzione sześć złotych niż uczciwie otrzymane dwanaście. Niektórzy ludzie z natury wolą być stratni, ale mieć poczucie wyższości nad innymi niż z pokorą przyjąć dar od losu.