Okładka książki - Siódme życzenie

Siódme życzenie

Szkoda, że to już koniec przygód drużyny do zadań specjalnych, ale nawet najdłuższe serie kiedyś się kończą, a lepiej zakończyć dobrze, niż na siłę przeciągać. „Siódme życzenie” jest więc zamknięciem historii Kociołka i jego drużyny, które wyraźnie zostało pomyślane jako finał dla czytelników od lat związanych z tym światem. Od pierwszych stron czuć, że stawka jest wysoka, a wydarzenia zmierzają ku rozstrzygnięciom, na które seria pracowała przez kilka tomów.

Fabuła prowadzona jest dwutorowo. Z jednej strony śledzimy wyprawę Kociołka i jego towarzyszy, z drugiej losy Sary i kobiecej drużyny działającej w tajemnicy. Ten podział działa na korzyść powieści. Akcja jest dynamiczna, a zmiana perspektyw pozwala utrzymać napięcie i uniknąć monotonii. Obie historie są różne w tonie, ale wzajemnie się uzupełniają, pokazując, że zagrożenie nie dotyczy jedynie jednej grupy bohaterów.

Postacie jak zawsze na plus. Są dobrze znane, wyraziste i wiarygodne w swoich reakcjach. Relacje między nimi brzmią naturalnie, a humor, chociaż obecny niemal przez cały czas, nie rozbija poważniejszych momentów. Wręcz przeciwnie, często podkreśla emocje i sprawia, że trudne sceny uderzają mocniej. Są fragmenty, które potrafią naprawdę poruszyć, szczególnie kiedy autor igra z losem bohaterów, do których zdążyliśmy się już przywiązać.

Styl Marcina Mortki jest tak samo jak zawsze lekki i bardzo płynny. Książkę czyta się naprawdę dobrze i szybko, bez poczucia sztucznego wydłużania historii. Nawet spokojniejsze fragmenty mają swój rytm i sens, bo służą domykaniu wątków lub pogłębianiu relacji. Widać, że autor dobrze czuje swój świat i bohaterów, a Dolina nadal jest miejscem, w którym po prostu chce się przebywać.

Najwięcej mieszanych odczuć, przynajmniej moich, budzi zakończenie. Z jednej strony rozwiązuje najważniejsze konflikty i daje poczucie zamknięcia całej opowieści. Z drugiej nadchodzi dość szybko i zostawia lekki niedosyt, jakby brakowało jeszcze chwili na wybrzmienie wszystkich emocji i spokojniejsze pożegnanie się z bohaterami. Nie jest to jednak nieudany finał, raczej taki, który nie pozwala długo celebrować zakończenia drogi bohaterów.

„Siódme życzenie” to solidne i uczciwe zwieńczenie serii. Dostarcza humoru, przygody i emocji, a przede wszystkim daje satysfakcję tym, którzy towarzyszyli Kociołkowi od początku. Całość pozostawia dobre wrażenie i poczucie, że był to dobrze spędzony czas z bohaterami, których trudno zapomnieć. Polecam 🤎

Informacje dodatkowe o Siódme życzenie:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-11-12
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Siódme życzenie

Kup książkę Siódme życzenie

Dzień próby Doli
Marcin Mortka 0
Okładka ksiązki - Dzień próby Doli

Akcja "Klimatyczni i Kulturalni" - Nie ma siły bez drużyny.To wspaniałe wydarzenie to efekt współpracy Gminy Pobiedziska, Wydawnictwa SQN oraz naszego...

Podskakujący zamek
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Podskakujący zamek

Seria książek dla wszystkich dzieci, które fascynuje świat rycerzy, ale tym razem w humorystycznej wersji. Zabawne opowieści pełne czarów...