Okładka książki - Siri, kim jestem ?

Siri, kim jestem ?

Dzisiejszą recenzję zacznę nietypowo, bo od cytatu z książki, bo to jest według mnie kwintesencja tej historii: "Tworzymy sobie pewną wizję samych siebie, którą potem staramy się wcielić w życie. W tym świecie, w którym każdy może być, kim chce, musimy sami sobie wymyślić tożsamość. A jeżeli się potem nie uda jej urzeczywistnić, to jest się kłamcą, nawet jeśli się wcale nie miało zamiaru nikogo oszukiwać."
Zadanie pytania "Siri, kim jestem", to jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiła Mia po wybudzeniu się ze śpiączki w szpitalu. Nie wie kim jest, co się stało, gdzie mieszka, ale Jej pamięć "mięśniowa" w pierwszym odruchu sięga po telefon i zadaje to pytanie asystentowi Apple zainstalowanemu w telefonie. Wie, że ma konto na Instagramie, które prowadzi bardzo dokładnie, uwieczniając każdą chwilę życia. Zatem... po wyjściu ze szpitala nic łatwiejszego jak prześledzić właśnie życie na podstawie Insta. Trafia więc do domu, dowiaduje się o pracy i facecie, ale nic nie jest tak do końca oczywiste. Wspaniałe życie, które według portalu prowadzi, chyba nie do końca jest takim, bo na wszystko są nałożone "filtry" zakłamujące rzeczywistość. Mia po raz pierwszy patrzy na siebie i swoje życie nieco z boku i wcale nie podoba się Jej to co odkrywa. Przede wszystkim nie podoba się sama sobie i chyba po raz pierwszy zależy Jej na szczerości.
Książka z założenia jest lekką i przyjemną komedią o życiu współczesnych dwudziestokilkulatków, ale w sumie pokazuje jak bardzo nasze życie zdeterminowane jest przez obrazki i to co widzimy w mediach społecznościowych.
Każdy chce pokazać że ma więcej, lepiej, że jest bogatszy, piękniejszy, szczęśliwszy... Lubimy się chwalić i nie ma w tym nic złego, póki w tym nie zgubimy naszego prawdziwego "ja".

Informacje dodatkowe o Siri, kim jestem ?:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-05-13
Tytuł oryginału: Siri Who Am I?
Dodał/a opinię: Ksiazkolandia

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Siri, kim jestem ?

Kup książkę Siri, kim jestem ?