Okładka książki - Skowronek

Skowronek

Czy lubicie sięgać po książki, które wzruszają? Takie, które pokazują prawdziwe życie, jakie mogło wydarzyć się naprawdę? Historie, które być może rozgrywają się właśnie teraz, gdzieś za ścianą, a my, zajęci własnymi sprawami, nie dostrzegamy cudzego cierpienia?

Uwielbiam czytać książki, które zostają w sercu na długo, ucząc wrażliwości, empatii i tego, jak ogromne znaczenie może mieć wyciągnięta do drugiego człowieka dłoń.

Nie pamiętam, kiedy ostatnio jakaś książka tak bardzo mną wstrząsnęła. Nie pamiętam też, kiedy płakałam tak często podczas czytania. Każdy kolejny rozdział był jak następny cios wymierzany prosto w serce. A jednak nie potrafiłam odłożyć tej historii ani na chwilę. Chciałam być przy Krysi do samego końca. Chciałam wiedzieć, czy los wreszcie okaże jej odrobinę łaski.

Krystyna Nowak od pierwszych chwil życia skazana została na rzeczy, których żadne dziecko nigdy nie powinno doświadczać. Dorastanie w rodzinie naznaczonej patologią, strachem i bólem pozostawia ślady głębsze niż najgłębsze rany. Są blizny, których nie widać gołym okiem, ale które zostają w człowieku na całe życie. Kiedy trafiła do domu dziecka, wydawało się, że najgorsze ma już za sobą. Jednak jak nauczyć się budować szczęśliwą rodzinę, skoro nigdy nie widziało się jej na własne oczy? Jak uwierzyć w miłość, gdy od najmłodszych lat poznawało się wyłącznie jej przeciwieństwo?

Przez całą książkę obserwowałam losy Krysi i miałam wrażenie, jakbym patrzyła na małego ptaka ze złamanym skrzydłem, który za wszelką cenę próbuje wzbić się do lotu. Gdy tylko zaczynał unosić się nad ziemię, życie ponownie strącało go w dół.

Kiedy bohaterka opuszcza dom dziecka i wkracza w dorosłość, pojawia się nadzieja. Chciałam wierzyć, że teraz będzie już lepiej. Że odnajdzie swoje miejsce na ziemi. Że spotka miłość, która uleczy choć część dawnych ran. Jednak autorka po raz kolejny pokazuje, jak okrutny potrafi być los. To, co miało być wybawieniem, staje się kolejnym więzieniem. Przemoc domowa, strach i poczucie bezradności wlewają się w życie Krysi niczym ciemna fala, która z każdym dniem zabiera jej kolejne fragmenty spokoju.

Najbardziej bolało mnie to, że ona nie była słaba. Była po prostu śmiertelnie przestraszona. Była kobietą, która przez całe życie słyszała od losu, że nie zasługuje na szczęście. A mimo to każdego dnia próbowała walczyć. Dla siebie. Dla swojego syna. Dla tego małego promyka światła, który pojawił się w jej życiu.

Syn stał się dla niej wszystkim. Nadzieją. Powodem do walki. Obietnicą, że historia nie musi zatoczyć koła. Że można przerwać łańcuch cierpienia. Czytając te fragmenty, wielokrotnie ocierałam łzy. Jako czytelniczka czułam bezsilność, złość i ogromny smutek. Chciałam wejść do tej historii i powiedzieć Krysi, że nie jest sama.

Na szczęście na jej drodze pojawiają się również ludzie, którzy przypominają nam, że dobro istnieje. Kobieta, którą mogła nazwać babcią, kiedy była jeszcze nastolatką, choć nie łączyły ich więzy krwi. A potem szef i jego żona, którzy nie odwrócili wzroku od cudzego cierpienia. To właśnie oni pokazują, że czasem jeden człowiek może uratować drugiego. Że zwykła życzliwość bywa początkiem nowego życia.

„Skowronek” nie jest łatwą książką. To historia, która momentami łamie serce na drobne kawałki. Pokazuje przemoc, traumę, bezradność i walkę o godność. Ale jednocześnie niesie niezwykle ważne przesłanie. Uczy, by nie oceniać ludzi po ich wyborach, zanim poznamy ich historię. Uczy patrzeć uważniej. Dostrzegać tych, którzy cierpią po cichu. Pokazuje również, że nawet najbardziej poraniony człowiek zasługuje na szansę.

Dla mnie była to jedna z najbardziej poruszających książek, jakie kiedykolwiek przeczytałam. Historia Krysi zostawiła ślad w moim sercu i wiem, że jeszcze długo o niej nie zapomnę. Jeśli zdecydujecie się sięgnąć po „Skowronka”, przygotujcie chusteczki. Będziecie płakać, będziecie się złościć, będziecie przeżywać razem z bohaterką każdą jej porażkę i każdy promyk nadziei. Ale przede wszystkim poznacie historię, która przypomina, jak wielką moc ma dobroć, empatia i człowiek wyciągający pomocną dłoń wtedy, gdy świat wydaje się już całkowicie ciemny.

Informacje dodatkowe o Skowronek:

Wydawnictwo: Alternatywne