Niezwykła historia Joanny Gryzik, która osierocona przez ojca i porzucona przez matkę, trafiła do domu "króla cynku"-Carla Godulli.
Schorowany i stroniący od ludzi górnośląski przedsiębiorca, dzięki swojej ciężkiej pracy i niebywałemu talentowi osiągnął ogromną fortunę. Jednak posiadane bogactwa nie uczyniły go szczęśliwym człowiekiem, dopiero przypadkowe pojawienie się małej osieroconej dziewczynki sprawiło, że inaczej spojrzał na świat, odzyskał chęci do życia, zaś dzięki jego staraniom mała Joanka mogła dorastać w spokoju i dobrobycie.
Po śmierci Carla Godulli, gdy odczytano jego testament, wiele osób zwłaszcza krewni, byli oburzeni decyzją króla cynku, cały Śląsk przecierał oczy ze zdumienia... Jak zatem brzmiała ostatnia wola tego przemysłowego magnata i co stało się z Joanną Gryzik? Myślę, że warto przeczytać tę książkę i poznać odpowiedzi na te pytania, gdyż ta historia to prawdziwa perełka.
To piękna powieść, która oparta jest na faktach, Carl Godulla i Joanna Gryzik, żyli w XIX wieku, wiele wydarzeń, które opisano w książce, miało miejsce w rzeczywistości. Autorka przybliżając tę niezwykłą historię, udowodniła, że życie potrafi pisać niezwykle scenariusze, w które czasem trudno uwierzyć. Wciągająca lektura, która zapada w pamięć. Ponadto ta niezwykła książka skłoniła mnie do zgłębienia tematu działalności Carla Godulli i sprawdzenia jak potoczyły się dalsze losy Joanny Gryzik.
Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2020-05-20