Okładka książki - Ślepnąc od gwiazd

Ślepnąc od gwiazd

*współpraca reklamowa*

Wiele dobrego słyszałam o tej książce, więc też nic dziwnego, że dy pojawiła się możliwość by ją przeczytać, nie zastanawiałam się długo. Choć w mojej opinii nie była ona idealna, a nawet miałam z nią problem, to jakoś nie mogłam się od niej oderwać. To skomplikowana, złożona i wielowątkowa opowieść z całą masą pozorów, złudzeń, kłopotów, kłamstw i młodzieżowych problemów. To zdecydowanie nie jest typowy romans young adult.

Rosette na pozór jest szczęśliwą, mającą niemal wszytko młodą kobietą. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że za maską wyluzowanej i lubiącej się zabawić dziewczyny, kryje się skrzywdzona przez świat i ludzi młoda osoba, nosząca na barkach ogromny ciężar. Rozpoczynając studia ma nadzieję uporać się z demonami przeszłości oraz dać sobie szansę na nowy rozdział w życiu. Jednak nic nie idzie po jej myśli, przeszłość się o siebie upomina, a rodzinne tajemnice zaczynają wychodzić na jaw, przez co jej świat znowu staje na głowie.

Nie wiem jak u was, ale ja lubię kiedy lektura jest obszerna, mam wtedy nadzieję, że będzie ona pełna szczegółów i konkretów. Tak też było i przy tej książce, fabuła była cudownie rozbudowana, dotykała wrażliwych, trudnych i kontrowersyjnych tematów, tych szczegółów i detali było całkiem sporo, ale... mam wrażenie, że jednak czegoś w tutaj zabrakło, tak jakby autorka część z nich zachowała dla siebie. Niby nic w tym dziwnego, w końcu ma być ciąg dalszy, jednak nie chce mi się wierzyć, że fabuła aż tak będzie się cofała do tyłu, żeby mi tych brakujących elementów dostarczyć, a już w szczególności nie po tym co się stało na końcu powieści, moja głowa prawie wybuchła.

Początek książki był dla mnie trudny i nużący, ale wiadomo z początkami to różnie bywa. Nieco później było niewiele lepiej, ale nie poddawałam się, musiało być w tej książce coś specjalnego, że niektóre ze znanych mi bookstagramerek zachwalały tę książkę. Gdy dotarłam mniej więcej do połowy lektury, w końcu coś się zmieniło, coś kliknęło, tak że w końcu poczułam to co trzeba, i ta druga połowa lektury dostarczyła mi tylu wrażeń, przemyśleń i tej radości czytania, że mam wrażenie, ze mignęła mi tylko przed oczami i już był koniec. Co jak co ale takiego zakończenia się nie spodziewałam, z jednej strony jestem pod jego ogromnym wrażeniem, ale z drugiej odczuwam lekki żal do autorki, za to jak to się kończy, tak trochę (nie lubię tego słowa) niesprawiedliwie.

Lektura okazała się dosyć niezwykłą i oryginalną lekturą, choć część wątków wydaje się być przewidywalna i też taka jest, to i pojawiają się takie które naprawdę zaskakują. Choć początek wzbudził we mnie wiele mieszanych uczyć, nawet takich, gdzie zastanawiałam się czy nie jestem na tę książkę za stara, to późniejsze wydarzenia, tak intrygujące, dynamiczne, te tajemnice i przysłowiowe trupy z szafy, sprawiły że nie mogłam się oderwać, co więcej jest mi mało i z wielką chęcią sięgnęłabym po kontynuację. Tu jeszcze tak wiele może się zadziać, a sądząc po tym co się wydarzyło, autorka może bardzo zaskoczyć i mega dużo namieszać.

Ze swojej strony polecam, to historia w której mam wrażenie, każdy znajdzie coś dla siebie, a to dzięki wielowątkowości, szerokiemu doborowi tematów, które poruszą zarówno młodszych jak i starszych czytelników. Ta książka faktycznie ma to coś, co nie pozwala obok niej przejść obojętnie. Moim zdaniem zdecydowanie warto się nad nią pochylić.

Informacje dodatkowe o Ślepnąc od gwiazd:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-08-11
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Ślepnąc od gwiazd

Kup książkę Ślepnąc od gwiazd