Za oknami jesień jednak rodzina Słonecznikowej 5 wcale nie zamierza, się nudzi. Przed mamą, tatą, Adasiem, Lilką i Krzysiem wiele niesamowitych przygód. Tak jak w dwóch poprzednich tomach, tak i w tym mamy cztery rozdziały, a każdy to inna historia. Grzybobranie, które przeniosło się do domu, przyjaciele z kasztanów dla Tuptusia, wizyta dziadków, puszczanie latawców – to tylko nieliczne przygody, jakie w niej znajdziemy. Każda jest ciekawa, wciągająca, momentami zabawna, a także pokazująca jak fajnie można spędzić czas jesienią.
Wizualnie książka jest dość ładna. Znajdziemy w niej dość duże, kolorowe ilustracje adekwatne do treści. Zdecydowanie przyciągają wzrok i zachęcają do czytania.
Tekst jest ciekawy, a przy tym napisany „pod dziecko”. Nie ma w nim wielu trudnych słów, co zachęca malca do słuchania.
Książka posiada twardą i solidną okładkę, dzięki której nie zniszczy się zbyt szybko.
W serii znajdziemy cztery tomu, po jednym na każdą porę roku. Kolejny, a jednocześnie ostatni będzie już niebawem i opowie nam o zimie.
„Słonecznikowa 5. Tom 3. Przyjaciele Tuptusia” to świetna książka dla dzieci, w której znajdziemy ciekawe historie, a przy okazji dowiemy się, że jesień wcale nie musi być nudna. Z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-09-28
Anna Kaczor
Kolejne afrykańskie przygody przed Polą! Tym razem Pola poznaje młodą zebrę, która nie wyruszyła ze swoim stadem na poszukiwania pożywienia. Zebra zostaje...
Poznaj Misię, sympatyczną dziewczynkę, która prowadzi klinikę weterynaryjną. Misia posiada niezwykły dar - potrafi rozmawiać ze zwierzętami! Dzięki temu...