Siêgnê³am po tê ksi±¿kê z nadziej± na lekki, przyjemny romans—chwilê wytchnienia od powa¿niejszych, wymagaj±cych lektur. Co dosta³am? Historiê, która porusza do g³êbi, rozdziera serce i zapada w pamiêæ na d³ugo. To nie jest zwyk³a opowie¶æ o mi³o¶ci—to emocjonalna podró¿ pe³na refleksji i wzruszeñ. Przed lektur± koniecznie zaopatrzcie siê w chusteczki!
“S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” to poruszaj±ca, pe³na emocji opowie¶æ o mi³o¶ci, po¶wiêceniu i trudnych wyborach. Ksi±¿ka przedstawia historiê Ann—Polki pragn±cej uciec od monotonii ¿ycia i problemów czekaj±cych na ni± w ojczy¼nie oraz Jacka—cenionego pisarza, autora bestsellerowej serii, który w s³owach próbuje odnale¼æ sens swojego istnienia. Ich relacja rozwija siê w rytmie powoli zmieniaj±cych siê pór roku. Z ka¿d± ich zmian± pog³êbia siê wiê¼ miêdzy bohaterami. Fascynacja przeradza siê w namiêtn± mi³o¶æ, a ta wystawiana jest na próbê pe³n± bólu i niezrozumienia.
Choæ pocz±tkowo ksi±¿ka sprawiaj± wra¿enie lekkiego romansu idealnego na wiosenne i letnie wieczory, wraz z up³ywem stron ich charakter siê zmienia. Czu³o¶æ, romantyzm i beztroska ustêpuj± miejsca trudnym decyzjom, rozpaczy i bezsilno¶ci. Autorka umiejêtnie buduje napiêcie, nie spiesz±c siê z wydarzeniami, ka¿demu w±tkowi po¶wiêca odpowiedni± ilo¶æ czasu, co sprawia, ¿e opowie¶æ stopniowo nabiera realizmu i g³êbi.
Historiê poznajemy zarówno z perspektywy Ann, jak i Jacka, co pozwala dog³êbnie wnikn±æ w ich my¶li, decyzje i dzia³ania. Ann to wra¿liwa, subtelna kobieta, pe³na wewnêtrznych rozterek. Jej postaæ jest niezwykle autentyczna, przez co ju¿ po kilku stronach ³atwo wczuæ siê w jej emocje i spojrzenie na ¶wiat. To osoba poszukuj±ca w³asnej drogi, odkrywaj±ca siebie, przemierzaj±c obcy jej kraj.
Jack z kolei to pisarz o magnetycznym uroku, zamkniêty w ¶wiecie s³ów, które nie tylko stanowi± jego ¼ród³o dochodu, ale przede wszystkim s± jego emocjonalnym schronieniem. Jego rozwój na kartach ksi±¿ki jest jednym z najbardziej fascynuj±cych motywów—¶ledzi³am go z zapartym tchem. Z jednej strony to silny, charyzmatyczny mê¿czyzna, a z drugiej—osoba zagubiona we w³asnych przekonaniach, uwik³ana w zobowi±zania i ograniczona obietnicami.
“S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” obfituje w warto¶ciowe motywy, sk³aniaj±c czytelnika do zatrzymania siê i refleksji. Jednym z najwa¿niejszych jest mi³o¶æ oraz jej utrata. Autorka ukazuje ró¿ne oblicza tego uczucia—nie tylko te idealizowane i pe³ne romantyzmu, ale tak¿e te, którym towarzyszy lêk przed blisko¶ci±, strach przed strat± oraz niezrozumienie.
Istotn± rolê w powie¶ci odgrywaj± s³owa, które nie s³u¿± wy³±cznie komunikacji miêdzy autorem a czytelnikiem. S± one narzêdziem, które mo¿e budowaæ, ale tak¿e niszczyæ—bywaj± broni±, która potrafi raniæ. Wa¿nym motywem jest tak¿e samopoznanie. Bohaterowie nie tylko ucz± siê siebie nawzajem, ale ich relacja pozwala im zg³êbiæ w³asne pragnienia oraz ograniczenia.
Poetyckiego charakteru nadaje ksi±¿ce motyw przemijania. Zmieniaj±ce siê pory roku symbolizuj± kolejne etapy w ¿yciu bohaterów oraz ich emocjonaln± ewolucjê, czyni±c historiê jeszcze bardziej poruszaj±c±.
Kinga G±ska to bez w±tpienia utalentowana, wra¿liwa i precyzyjna pisarka. Jej jêzyk jest poetycki, a jednocze¶nie prosty i przystêpny, co sprawia, ¿e lektura jej ksi±¿ki staje siê prawdziw± przyjemno¶ci±. Nie znajdziemy tu zbêdnych, pozbawionych znaczenia dialogów—ka¿da rozmowa bohaterów niesie emocjonalny ³adunek, który anga¿uje czytelnika.
Opisy w powie¶ci tworz± niezwyk³y klimat, oddaj±c kolejne etapy historii: od wiosennej romantyczno¶ci, przez letni± namiêtno¶æ, a¿ po jesienne zmiany i zimowy ch³ód. Autorka chêtnie siêga po metafory, które nadaj± narracji g³êbiê, lecz nie s± one przesadnie rozbudowane—wszystko pozostaje doskonale wywa¿one, dziêki czemu ksi±¿kê czyta siê p³ynnie i bez wysi³ku.
S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ to jedna z najpiêkniejszych ksi±¿ek, jakie mia³am okazjê przeczytaæ w tym roku. Opowie¶æ jest g³êboka i autentyczna, a jej bohaterowie ¶wietnie wykreowani—³atwo siê z nimi zaprzyja¼niæ i prze¿ywaæ ich historiê. Styl Kingi G±ski jest poetycki, a jednocze¶nie lekki i przystêpny, co sprawia, ¿e lektura jest prawdziw± przyjemno¶ci±.
Ksi±¿ka dostarcza mnóstwo emocji, zmusza do refleksji i zawiera mocne, poruszaj±ce motywy literackie—czyli wszystko to, co dla mnie jest najwa¿niejsze w dobrej powie¶ci. Je¶li chodzi o wady? Mog± je dostrzec osoby, które nie przepadaj± za powolnym tempem narracji i melancholijnym klimatem. Dla mnie jednak by³o to niezwykle piêkne i ¶wiadome rozwi±zanie, które nada³o historii jeszcze wiêkszej g³êbi.
Jest to ksi±¿ka przepe³niona emocjami, w której s³owa maj± realny ciê¿ar. Relacja bohaterów porusza do g³êbi, a sama historia wyciska ³zy, zostawiaj±c czytelnika z refleksj±, która d³ugo nie pozwala o sobie zapomnieæ. Polecam j± z ca³ego serca wszystkim, którzy ceni± literaturê wywo³uj±c± silne emocje, sk³aniaj±c± do przemy¶leñ nad trudnymi, ¿yciowymi tematami.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-01-29
Jêzyk orygina³u: polski
Doda³/a opiniê:
Paulina Rudnicka-Kêpa
Trzy kobiety i trzy nowe pocz±tki. Jadwiga z nikomu nieznanej bibliotekarki przeistacza siê w rasow± blogerkê. Definitywnie odcina siê od przesz³o¶ci...
Sta³o siê. Na horyzoncie zamajaczy³o widmo rozwodu. Czas rzuciæ siê w wir randek i wreszcie wzi±æ los w swoje rêce! Trzy kobiety i jeden mê¿czyzna. Ewelina...