Ok³adka ksi±¿ki -  S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ

S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ

Ocena: 5.6 (5 g³osów)

Dwa serca i jeden rytm

Czy mo¿na kochaæ tak, jakby ka¿da chwila by³a ostatni±? „S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” to opowie¶æ o Ann i Jacku, którzy spotykaj± siê w momencie, gdy los daje im drug± szansê. Ona – Polka szukaj±ca wytchnienia od przyt³aczaj±cej j± rzeczywisto¶ci. On – znany pisarz, dla którego s³owa znacz± wszystko. Razem prze¿ywaj± wyj±tkowe chwile. Ich uczucie kwitnie wiosn±, dojrzewa latem, a jesieni± i zim± zostaje wystawione na próbê, jakiej nikt nie móg³ przewidzieæ. Ta wzruszaj±ca i pe³na pasji historia pokazuje, ¿e ¿ycie, choæ nieprzewidywalne, zawsze ma sens – nawet w najtrudniejszych chwilach.

Informacje dodatkowe o S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-01-29
Jêzyk orygina³u: polski

wiêcej

Kup ksi±¿kê S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ - opinie o ksi±¿ce

Ann jest polk± po przej¶ciach. W pewnym momencie czuje, ¿e nie daje ju¿ rady, ¿e musi, chocia¿ na chwilê odpocz±æ, znikn±æ, zmieniæ otoczenie, w którym przebywa. Postanawia wyjechaæ do za granice, zatrzymaæ siê u wujostwa, którzy mieszkaj± w stanach. Wtedy jeszcze nie wie, jak bardzo ten wyjazd zmieni jej ¿ycie.
Jack jest pisarzem, którego saga jest do¶æ znana. Jednak jego codzienne ¿ycie nie jest idealne. Smutki topi w alkoholu, a od rozwodu zmienia kobiety bardzo czêsto.
Ich pierwsze spotkanie odby³o siê na spotkaniu autorskim, na które wyci±gnê³a Ann przyjació³ka. Praktycznie od samego pocz±tku co¶ ich do siebie przyci±ga, nie mog± i nie chc± o sobie zapomnieæ. Zaczynaj± spêdzaæ z sob± coraz wiêcej czasu, a ich zwi±zek siê rozwija. Jak potocz± siê losy tej dwójki? Co siê stanie, kiedy Ann bêdzie musia³a wróciæ do swojego kraju? Jakie niespodzianki jeszcze szykuje dla nich los?

Czy¿by by³a to kolejna mi³osna historia z piêknym zakoñczeniem? Zdecydowanie nie. Historia by³a ¶wietna, jednak zakoñczenie sprawi³o, ¿e mi pop³ynê³a ³ezka z oka. To opowie¶æ o dwójce ludzi z przesz³o¶ci±, którzy siê w sobie zakochuj±, a jednocze¶nie o codzienno¶ci, wzlotach i upadkach i czym¶ jeszcze (jednak tego nie mogê wam zdradziæ). By³a ciekawa, wci±gaj± i zdecydowanie niebanalna.
Akcja sprawnie poprowadzona, moim zdaniem nieco wolniejsza, jednak nie na tyle, abym nudzi³a siê, chocia¿by przez chwilê. Ksi±¿kê czyta³o siê szybko, a podczas czytania towarzyszy³o mi wiele emocji. Dla mnie by³a to pozycja na jeden wieczór (ze skróceniem czasu na sen, ale by³o warto).

Bohaterowie ciekawi, dobrze wykreowani. Zarówno Ann, jak i Jack byli bardzo realistyczni, posiadaj±cy zarówno wady, jak i zalety. Za to w³a¶nie ich polubi³am.

„S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” to ksi±¿ka, w której znalaz³am niebanaln± historiê o mi³o¶ci, której zakoñczenie wywo³a³o u mnie ogromne emocje. Mnie zdecydowanie przypad³a do gustu i z przyjemno¶ci± polecam.

Recenzja pojawi³a siê równie¿ na moim blogu - Mama, ¿ona - KOBIETA

Siêgnê³am po tê ksi±¿kê z nadziej± na lekki, przyjemny romans—chwilê wytchnienia od powa¿niejszych, wymagaj±cych lektur. Co dosta³am? Historiê, która porusza do g³êbi, rozdziera serce i zapada w pamiêæ na d³ugo. To nie jest zwyk³a opowie¶æ o mi³o¶ci—to emocjonalna podró¿ pe³na refleksji i wzruszeñ. Przed lektur± koniecznie zaopatrzcie siê w chusteczki!

“S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” to poruszaj±ca, pe³na emocji opowie¶æ o mi³o¶ci, po¶wiêceniu i trudnych wyborach. Ksi±¿ka przedstawia historiê Ann—Polki pragn±cej uciec od monotonii ¿ycia i problemów czekaj±cych na ni± w ojczy¼nie oraz Jacka—cenionego pisarza, autora bestsellerowej serii, który w s³owach próbuje odnale¼æ sens swojego istnienia. Ich relacja rozwija siê w rytmie powoli zmieniaj±cych siê pór roku. Z ka¿d± ich zmian± pog³êbia siê wiê¼ miêdzy bohaterami. Fascynacja przeradza siê w namiêtn± mi³o¶æ, a ta wystawiana jest na próbê pe³n± bólu i niezrozumienia.

Choæ pocz±tkowo ksi±¿ka sprawiaj± wra¿enie lekkiego romansu idealnego na wiosenne i letnie wieczory, wraz z up³ywem stron ich charakter siê zmienia. Czu³o¶æ, romantyzm i beztroska ustêpuj± miejsca trudnym decyzjom, rozpaczy i bezsilno¶ci. Autorka umiejêtnie buduje napiêcie, nie spiesz±c siê z wydarzeniami, ka¿demu w±tkowi po¶wiêca odpowiedni± ilo¶æ czasu, co sprawia, ¿e opowie¶æ stopniowo nabiera realizmu i g³êbi.

Historiê poznajemy zarówno z perspektywy Ann, jak i Jacka, co pozwala dog³êbnie wnikn±æ w ich my¶li, decyzje i dzia³ania. Ann to wra¿liwa, subtelna kobieta, pe³na wewnêtrznych rozterek. Jej postaæ jest niezwykle autentyczna, przez co ju¿ po kilku stronach ³atwo wczuæ siê w jej emocje i spojrzenie na ¶wiat. To osoba poszukuj±ca w³asnej drogi, odkrywaj±ca siebie, przemierzaj±c obcy jej kraj.

Jack z kolei to pisarz o magnetycznym uroku, zamkniêty w ¶wiecie s³ów, które nie tylko stanowi± jego ¼ród³o dochodu, ale przede wszystkim s± jego emocjonalnym schronieniem. Jego rozwój na kartach ksi±¿ki jest jednym z najbardziej fascynuj±cych motywów—¶ledzi³am go z zapartym tchem. Z jednej strony to silny, charyzmatyczny mê¿czyzna, a z drugiej—osoba zagubiona we w³asnych przekonaniach, uwik³ana w zobowi±zania i ograniczona obietnicami.

“S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ” obfituje w warto¶ciowe motywy, sk³aniaj±c czytelnika do zatrzymania siê i refleksji. Jednym z najwa¿niejszych jest mi³o¶æ oraz jej utrata. Autorka ukazuje ró¿ne oblicza tego uczucia—nie tylko te idealizowane i pe³ne romantyzmu, ale tak¿e te, którym towarzyszy lêk przed blisko¶ci±, strach przed strat± oraz niezrozumienie.

Istotn± rolê w powie¶ci odgrywaj± s³owa, które nie s³u¿± wy³±cznie komunikacji miêdzy autorem a czytelnikiem. S± one narzêdziem, które mo¿e budowaæ, ale tak¿e niszczyæ—bywaj± broni±, która potrafi raniæ. Wa¿nym motywem jest tak¿e samopoznanie. Bohaterowie nie tylko ucz± siê siebie nawzajem, ale ich relacja pozwala im zg³êbiæ w³asne pragnienia oraz ograniczenia.

Poetyckiego charakteru nadaje ksi±¿ce motyw przemijania. Zmieniaj±ce siê pory roku symbolizuj± kolejne etapy w ¿yciu bohaterów oraz ich emocjonaln± ewolucjê, czyni±c historiê jeszcze bardziej poruszaj±c±.

Kinga G±ska to bez w±tpienia utalentowana, wra¿liwa i precyzyjna pisarka. Jej jêzyk jest poetycki, a jednocze¶nie prosty i przystêpny, co sprawia, ¿e lektura jej ksi±¿ki staje siê prawdziw± przyjemno¶ci±. Nie znajdziemy tu zbêdnych, pozbawionych znaczenia dialogów—ka¿da rozmowa bohaterów niesie emocjonalny ³adunek, który anga¿uje czytelnika.

Opisy w powie¶ci tworz± niezwyk³y klimat, oddaj±c kolejne etapy historii: od wiosennej romantyczno¶ci, przez letni± namiêtno¶æ, a¿ po jesienne zmiany i zimowy ch³ód. Autorka chêtnie siêga po metafory, które nadaj± narracji g³êbiê, lecz nie s± one przesadnie rozbudowane—wszystko pozostaje doskonale wywa¿one, dziêki czemu ksi±¿kê czyta siê p³ynnie i bez wysi³ku.

S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ to jedna z najpiêkniejszych ksi±¿ek, jakie mia³am okazjê przeczytaæ w tym roku. Opowie¶æ jest g³êboka i autentyczna, a jej bohaterowie ¶wietnie wykreowani—³atwo siê z nimi zaprzyja¼niæ i prze¿ywaæ ich historiê. Styl Kingi G±ski jest poetycki, a jednocze¶nie lekki i przystêpny, co sprawia, ¿e lektura jest prawdziw± przyjemno¶ci±.

Ksi±¿ka dostarcza mnóstwo emocji, zmusza do refleksji i zawiera mocne, poruszaj±ce motywy literackie—czyli wszystko to, co dla mnie jest najwa¿niejsze w dobrej powie¶ci. Je¶li chodzi o wady? Mog± je dostrzec osoby, które nie przepadaj± za powolnym tempem narracji i melancholijnym klimatem. Dla mnie jednak by³o to niezwykle piêkne i ¶wiadome rozwi±zanie, które nada³o historii jeszcze wiêkszej g³êbi.

Jest to ksi±¿ka przepe³niona emocjami, w której s³owa maj± realny ciê¿ar. Relacja bohaterów porusza do g³êbi, a sama historia wyciska ³zy, zostawiaj±c czytelnika z refleksj±, która d³ugo nie pozwala o sobie zapomnieæ. Polecam j± z ca³ego serca wszystkim, którzy ceni± literaturê wywo³uj±c± silne emocje, sk³aniaj±c± do przemy¶leñ nad trudnymi, ¿yciowymi tematami.

,,Wiesz, jak to jest, weny nie da siê przewidzieæ, zatrzymaæ ani zaplanowaæ. Pisanie jest mn±, ja jestem pisaniem, dziêki temu ¿yjê(...)"

Ca³a opowie¶æ hipnotyzuje od samego pocz±tku takim mgielnym piórem. Postacie widaæ, ¿e gdzie¶ pêdz±, ale w tym wszystkim potrafi± siê zatrzymaæ i dumaæ nad wybranymi aspektami ¿ycia. Czêsto widzia³am tutaj poezjê, takie piêkno, które okre¶lali jako co¶ nieuchwytnego, jakby wspomnienie, jednak w formie tera¼niejszej. Ca³a opowie¶æ ma co¶ takiego, czego nie ma w innych ksi±¿kach. Ciê¿ko jest to nazwaæ, byæ mo¿e chodzi o to, ¿e w du¿ej mierze tre¶æ skupiona by³a na pisarzu, który tworzy³ wspania³e ksi±¿ki. Oraz kobiecie, która uwa¿a³a, ¿e w danym cz³owieku mo¿na zakochaæ siê wiêcej ni¿ raz. I pomimo tego, ¿e jest tutaj ¶rednia ilo¶æ dialogów, to jednak w wiêkszo¶ci tre¶ci jest to osobista opowie¶æ ka¿dej z postaci. Czêsto opowiadaj± nam swoje my¶li i argumentuj± dlaczego my¶l± w ten sposób. I nie chodzi tu tylko o zape³nienie czym¶ stron, ale o przedstawienie ¿ycia jako ulotna chwila, która w ka¿dym momencie mo¿e byæ ostatni±. Postacie poprzez swoje stracone szanse chc± nam pokazaæ, by cieszyæ siê nawet z drobnych rzeczy, by potrafiæ przebaczaæ, by dawaæ sobie kolejne szanse, a nie w momencie upadku czekaæ na wyrok.
Czy mi siê ta historia spodoba³a? Zdecydowanie tak. Jest to dramat, który pod koniec bardzo przyspiesza. Jego zakoñczenie mo¿na zwieñczyæ s³owami, ¿e nic nie jest wieczne. W momencie wielkiego bólu tracimy nadzieje na w³asne ¿ycie, gdy¿ wydaje nam siê, ¿e bez czego¶ sobie ju¿ nigdy nie poradzimy. Jak to kto¶ m±dry kiedy¶ powiedzia³, niektórzy ludzie maj± siê pojawiæ w naszym ¿yciu tylko na chwilê, by co¶ nam u¶wiadomiæ, czasami pokazaæ. Mog± to byæ rzeczy piêkne, ale i drastyczne, które otworz± nam oczy na zupe³nie co¶ innego. I w³a¶nie ta historia sama w sobie ju¿ jest tym, co na waszej drodze mia³o siê pojawiæ. W tym wszystkim zgie³ku zapominamy, ¿e i nasza klepsydra nie przestaje odmierzaæ czasu.
Najlepiej, kiedy przed czytaniem uszykujecie sobie chusteczki higieniczne.

Dziêkujê za ksi±¿kê Klubowi Recenzenta z serwisu nakanapie.pl

Avatar u¿ytkownika - glinka_54_czyta
glinka_54_czyta
Przeczytane:2025-05-09, Ocena: 6, Przeczyta³em,

?Recenzja?

Premiera 29.01.2025 r.

,,S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ" - Kinga G±ska

Wspó³praca reklamowa z @wydawnictwo_novaeres

Czasem mo¿na byæ z kim¶ przez wiele lat i nie czuæ tego, co siê poczuje do kogo¶ od pierwszych chwil spotkania. Mi³o¶æ to dziwne uczucie, które robi z nami co chce i kiedy chce. Nigdy niczego nie mo¿emy byæ pewni.

Ona - Polka, która potrzebuje oddechu od ¿ycia. Wyje¿d¿a do wujostwa do kompletnie innego kraju. Tam im pomaga, zwiedza, spêdza czas z rodzin± i przyjació³mi. Poznaje równie¿ jego - faceta, który jest równie tajemniczy co ona. Dziewczyna ma naprawdê du¿± wiedzê, ciekawe podej¶cie do ¿ycia, cieszy siê nim. Momentami jest zdystansowana i powa¿na, ale to za spraw± ¿ycia. To ono uformowa³o j± w taki sposób.

On - pisarz, który ma ma³y problem zarówno z uczuciami jak i alkoholem. Jest wybitny w swojej dziedzinie, kocha to co robi, ale w pewnym momencie zaczyna w to w±tpiæ. Jest bardzo tajemniczy i nie lubi rozmawiaæ o pewnych rzeczach. Poznanie kobiety powoduje, ¿e w jego ¿yciu pojawiaj± siê kolory. Czuje siê ni± zauroczony i zafascynowany. Otwiera serce, które mia³o puste miejsce.

Od pierwszego momentu miêdzy nimi zaiskrzy³o. Poczuli dziwne przyci±ganie przez, które nie potrafili o sobie zapomnieæ. Oboje zafascynowani sob±, g³êbokimi rozmowami i wspólnymi chwilami. Kiedy dopad³a ich mi³o¶æ nie bronili siê przed ni±. Zrozumieli, ¿e to jest to. Tylko, ¿e nadal tkwili w pewnych tajemnicach. Jednak ich mi³o¶æ by³a wyj±tkowa. Dziêki niej wiele siê nauczyli. Oboje akceptowali siê nawzajem, szanowali to, ¿e nie zawsze trzeba o czym¶ mówiæ. Jednak po tym co siê dowiedzia³am my¶lê, ¿e w pewnych kwestiach druga osoba mog³a bardziej naciskaæ.

Ta ksi±¿ka jest naprawdê piêkna w przemy¶lenia i zrozumieniu czym naprawdê jest mi³o¶æ. I to, ¿e nie tylko raz siê zakochujemy. Nasze serce jest bardzo pojemnie, a ka¿de puste miejsce nas czego¶ nauczy³o. Ludzie to dobre lekcje. Pojawiaj± siê w naszym ¿yciu aby nas czego¶ nauczyæ i pokazaæ jak wygl±da ¶wiat. Jedno zostaj± w nim na zawsze inni odchodz± sami, inni s± do tego zmuszeni. Ale to co miêdzy tym wszystkim wydarzy³o nikt nam nie odbierze.
Naprawdê cudownie mi siê j± czyta³o i te rozdzia³y. Ka¿dy rozdzia³ by³ zarówno z jej jak jego perspektywy, by³y równie¿ odpowiednio zatytu³owane, a najlepsze to, ¿e wypowiadali siê na ten sam temat. Ka¿dy mia³ inne przemy¶lenia, ale te¿ by³y i podobne. Mo¿na by³o zobaczyæ dwa ró¿ne spojrzenia na ¶wiat i ¿ycie. Ale obydwa bardzo ciekawe.
Musicie poznaæ s³owa, które narodzi³y i zgubi³y mi³o¶æ. To dziêki nim zaczynamy ka¿d± znajomo¶æ i to od nas zale¿y na ile im pozwoli i czy wpu¶cimy do swojego ¿ycia, serca i ¶wiata.
10/10

Avatar u¿ytkownika - mag-tur
mag-tur
Przeczytane:2025-03-03, Przeczyta³em, Mam,

Zaczynaj±c moje rozwa¿ania ksi±¿ce ,,S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ" autorstwa Kingi G±ska, na wstêpie muszê wspomnieæ, ¿e przez prawie ca³± powie¶æ s±dzi³am, i¿ jest to debiut. Dopiero pod koniec czytania dowiedzia³a siê, ¿e to ju¿ pi±ta powie¶æ w dorobku pisarskim. Dlatego moje spojrzenie na fabu³ê i ocenê zmieni³o siê, i to raczej na niekorzy¶æ.

G³ówn± bohaterkê Ann poznajemy wiosn±, gdy go¶ci u rodziny w Nowym Jorku. Z ojczyzny ,,przywia³y" j± zmartwienia od których pragnie siê zdystansowaæ. Bawi wraz ze swoj± przyjació³k± Carol bloggerk± i recenzentk± ksi±¿kow± na premierze ,,Wichrów" poczytnego autora Jack'a. Co¶ zaiskrzy³o pomiêdzy Ann a autorem i na wiele tygodni ,,tyle siê widzieli", by ponownie spotkaæ siê na urodzinach Carol, które solenizantka wyprawi³a w swoim mieszkaniu. Od tego momentu zaczyna siê ,,ich" historia. Jednak zanim dop³ynêli¶my do tego momentu ca³kiem sporo wody up³ynê³o. Up³ynê³o jej Ann wraz z Carlem. Mia³am wra¿enie, ¿e czytelnik w mojej osobie nigdy do tego brzegu o nazwie ,,Ann - Jack" nigdy nie dop³ynie. No ale uda³o siê. I od tego momentu zaczyna siê ta w³a¶ciwa czê¶æ ksi±¿ki, gdy czytelnik mo¿e w koñcu wyj¶æ na suchy l±d i obserwowaæ rozwijaj±c± siê relacjê owej dwójki.

Z uwagi, ¿e na pocz±tku s±dzi³am, i¿ jest to debiut nie mia³am wygórowanych oczekiwañ, gdy¿ pocz±tkuj±cy autor pope³nia wiele b³êdów i z tej prostej przyczyny dajê mu kredyt zaufania oraz moja ocena zawsze jest nieco wy¿sza, jak w szkole, ,,na zachêtê". Dlatego po zorientowaniu siê, ¿e jednak to kolejna ju¿ ksi±¿ka moja ocena nieco spad³a. Dlaczego? Wspomnia³am o w±tku Ann z Carlem, który wed³ug mnie do fabu³y niczego sensownego nie wniós³ i w moim odczuciu zosta³ napisany jako swoisty ,,zapychacz" stron, których pewna ilo¶æ musia³a siê pojawiæ w rêkopisie.

Fabu³a przedstawiana jest przez autorkê z dwóch perspektyw ,,Ona" i ,,On". Wszystko by³oby do zaakceptowania, gdyby nie fakt, ¿e Pani Kinga w du¿ej mierze powtarza³a sytuacje u tej drugiej strony, która by³a narratorem. Przez ten zabieg robi³am siê rozdra¿niona w trakcie czytania i mia³am ochotê odk³adaæ ksi±¿kê a nie zg³êbiaæ siê w jej dalsz± czê¶æ.

Kolejno, zirytowa³ mnie fakt, ¿e Ann i Jack tak wiele czasu spêdzali ze sob± i ,,gruchali" do siebie ale nawet te najg³o¶niejsze go³±bki potrafi± poznaæ siebie i swoje otoczenie lepiej ni¿ zrobili to bohaterowie owej powie¶ci. I ta tajemnica i smutek Ann, które spowodowa³y jej pojawienie siê w USA. Fakt nieco za bardzo rozci±gniêty a nie wyja¶niany, to dra¿ni czytelnika Pani Kingo. Za bardzo.

I chocia¿ ksi±¿ka ma zakoñczenie, którego wielu mo¿e siê nie spodziewaæ i mo¿e ono dzia³aæ na dodatkowy bonus to w tym przypadku tak nie by³o, gdy¿ nie czerpa³am przyjemno¶ci w trakcie jej czytania a odczuwa³am irytacjê. Przecie¿ czytanie ma byæ przyjemno¶ci± i nie chcê po raz kolejny zaparzaæ melisy aby poznaæ koniec powie¶ci.

Ksi±¿ka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Zdarzaj± siê ksi±¿ki, które nie wzbudzaj± w ogóle ¿adnych emocji i nie pozostaj± na d³u¿ej w pamiêci. S± te¿ takie, o których mo¿emy opowiadaæ d³ugo i ekspresyjnie. S± te¿ i takie, po których zostaje nat³ok wielu my¶li i tak naprawdê pozostaj± mieszane uczucie. Tak± ksi±¿k± by³a dla mnie ta, pod tytu³em ,,S³owa, które zgubi³y mi³o¶æ", która z jednej strony ma w sobie wci±gaj±c±, wzruszaj±c± historiê, ale nie wszystko mi w niej odpowiada³o.

Po raz pierwszy spotkali siê na promocji jego ksi±¿ki w Stanach Zjednoczonych. On - Jack Alden jest s³awnym pisarzem, który w³a¶nie ma premierê swojej najnowszej powie¶ci. Ona - Anna, przedstawiaj±ca siê (nie wiadomo dlaczego) jako Ann przyjecha³a do Nowego Jorku do swojego wujka, by przez kilkana¶cie tygodni odpocz±æ od spraw, które wydarzy³y siê w jej rodzinnej miejscowo¶ci w Polsce. Od pierwszego spojrzenia w swoje oczy s± sob± zaintrygowaniu. Anna jednak widzia³a w ksi±¿ce dedykacjê dla jakie¶ Pat, wiêc wysnuwa wniosek, ¿e pisarz ma w ¿yciu swoj± mi³o¶æ. Prawda jest zupe³nie inna. Poznajemy j± w trakcie czytania. Teraz Jack nie mo¿e zapomnieæ o uroczej, drobnej blondynce, a Ann spêdza czas na zwiedzaniu Nowego Jorku, który czêsto w powie¶ci jest zaznaczone jako Wielkie Jab³ko. Ponownie ich ¶cie¿ki los ³±czy na imprezie urodzinowej u przyjació³ki Anny, Karoliny nazywanej Carol, która jest znan± blogerk± recenzuj±c± ksi±¿ki. To spotkanie ma dla nich ogromne znaczenie, gdy¿ zaczyna siê ich wspólna droga, która prowadzi ich przez ró¿ne barwy mi³o¶ci.

O nich opowiada nam fabu³a podzielona na cztery czê¶ci, które autorka nazwa³a w jêzyku angielskim ,,Chapter", co sugeruje, ¿e jest to ,rozdzia³. Ten zabieg nie za bardzo mi odpowiada³, ale to, niestety, czêsta praktyka m³odych pisarek. Uwa¿am, ¿e lepiej by³oby, gdyby mia³y one nazwy po polsku np.: CZÊ¦Æ PIERWSZA, CZÊ¦Æ DRUGA itd. Rozdzia³y to krótkie elementy ca³o¶ci, natomiast czê¶ci danej fabu³y s± z regu³y znacznie d³u¿sze i dziel± tre¶æ na kilka modu³ów i tutaj tak jest.

Autorka pisze bardzo przystêpnie, chocia¿ bardzo wolno zawi±zuje akcjê, Jest zbyt du¿o filozoficznych wtr±ceñ, przemy¶leñ, a ma³o dynamicznej akcji, która przyspieszy³aby poznawanie kolejnych wydarzeñ. Chocia¿ nie jest to wad±. Zastosowa³a ciekawa formê narracyjn±, w której wypowiadaj± siê obie strony ukazuj±c nam sytuacjê z w³asnej perspektywy, ale ich s³owa kierowane s± do jakiej¶ osoby, z któr± rozmawiaj±. Do kogo mówi±, tego siê nie dowiedzieli¶my. Czêsto s± zwroty kierowane w formie takiej, jakby zwierzali siê komu¶. Przypomina to wywiad, który kto¶ z nimi prowadzi. Nie s³yszymy wprawdzie pytañ, ale znamy odpowiedzi, które sugeruj±, o co byli pytani. Niektóre ich wypowiedzi s± chaotyczne, gdy¿ Jack lub Anna opowiadaj± o sobie, o aktualnych wydarzeniach, ale nie zawsze trzymaj± siê chronologii zdarzeñ. Ich wypowiedzi przypominaj± opowie¶æ danej osoby o przesz³o¶ci, tak jakby komu¶, o tym opowiada³a wracaj±c do wcze¶niejszych wydarzeñ w formie wywiadu. Zaznaczone to jest jako ON i ONA i za ka¿dym razem opatrzone tytu³em, który powtarza siê dwa razy, gdy¿ na ten sam temat wypowiadaj± siê oboje. Druga po³owa powie¶ci jest znacznie ciekawsza, ale te¿ zanika wcze¶niejsza forma wywiadu. Dobrym pomys³em s± krótkie przemy¶lenia z regu³y na pocz±tku wypowiedzi bohaterów. S± to ich przemy¶lenia sk³aniaj±ce czytelnika do zastanowienia siê nad ró¿nymi aspektami ¿ycia i nadaj± ca³o¶ci refleksyjnego charakteru.

Fabu³a jest u³o¿ona w sposób logiczny, ale czasami chaotyczny, gdy¿ w bie¿±ce sprawy s± wplecione w±tki z przesz³o¶ci, które odci±gaj± od aktualnych wydarzeñ. Epizody z przesz³o¶ci maj± charakter wspomnieñ, które w trakcie rozmowy z kim¶ s³uchaj±cym zwierzeñ pojawiaj± siê nagle, tak jakby opowiadaj±cy co¶ sobie przypomnia³, albo co¶ chce wyja¶niæ.

Autorka zastosowa³a ciekaw± zale¿no¶æ tego, co siê dzieje miêdzy bohaterami, z tytu³ami poszczególnych czê¶ci. Przebieg zdarzeñ zosta³, bowiem dopasowany do pór roku. Zaczynamy poznawaæ tê historiê, gdy jest wiosna i taki tytu³ ma pierwsza czê¶æ powie¶ci, potem towarzyszymy zakochanym w czasie lata, jesieni i zimy. I tak te¿ u³o¿ona jest ich historia. Pocz±tek jest jak wiosenny czas, by potem przychodzi lato ich zwi±zku, a nastêpnie nabra³ on jesiennych barw i powoli mo¿na poczuæ zimne podmuchy, a¿ przychodzi zima i wszystko siê koñczy.

Mamy te¿ pokazany proces twórczy, ukazuj±cy ¿e w ¿yciu pisarza zdarzaj± siê takie powie¶ci, które s± dla czytelników czym¶, co pragn± czytaæ, ale dla twórcy, mo¿e byæ to mêcz±ce. Wyrazi³a to w jego pragnieniu, gdy w pewnym momencie mówi, ¿e chcia³ napisaæ co¶ prawdziwego. ,,Takiego co ,,poruszy kogo¶, wyci¶nie z jego oczu chocia¿ jedn± ³zê i zostanie w jego g³owie trochê d³u¿ej ni¿ przez jeden wieczór."

I pani Kindze G±sce siê uda³o. Napisa³a opowie¶æ o mi³o¶ci, która dla bohaterów jest wyj±tkowa, ale e jednocze¶nie sk³ania do zastanowienia siê, czy jest mo¿liwa mi³o¶æ prawdziwa i jedyna? I byæ mo¿e dlatego fina³ tej historii nie jest tak oczywista i jednoznaczna. I to zakoñczenie najbardziej mnie By³am bardzo ciekawa jak skoñczy siê historia Jacka i Anny, ale nie spodziewa³am siê, ¿e autorka zakoñczy j± w taki sposób. Przyznam, ¿e by³am zawiedziona, zdezorientowana, a nawet z³a, ¿e tak to siê skoñczy³o. Ja osobi¶cie nie lubiê takich fina³ów i my¶lê, ¿e tak jest u wielu czytelników. Jednak rozumiem, ¿e ka¿dy pisarz ma prawo do takiej a nie innej formy swej opowie¶ci i nie ka¿demu musi siê to podobaæ.

Ksi±¿kê przeczyta³am w ramach wspó³pracy z wydawnictwem Novae Res

Inne ksi±¿ki autora
Mi³o¶æ a¿ po rozwód
Kinga G±ska0
Ok³adka ksi±zki - Mi³o¶æ a¿ po rozwód

Trzy kobiety, które ³±czy ten sam mê¿czyzna. Dla jednej by³ mê¿em, dla drugiej jest synem, dla trzeciej bratem. Ale nie to jest najwa¿niejsze. Ka¿da...

Czas na now± mi³o¶æ
Kinga G±ska0
Ok³adka ksi±zki - Czas na now± mi³o¶æ

Sta³o siê. Na horyzoncie zamajaczy³o widmo rozwodu. Czas rzuciæ siê w wir randek i wreszcie wzi±æ los w swoje rêce! Trzy kobiety i jeden mê¿czyzna. Ewelina...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje