Ann jest polką po przejściach. W pewnym momencie czuje, że nie daje już rady, że musi, chociaż na chwilę odpocząć, zniknąć, zmienić otoczenie, w którym przebywa. Postanawia wyjechać do za granice, zatrzymać się u wujostwa, którzy mieszkają w stanach. Wtedy jeszcze nie wie, jak bardzo ten wyjazd zmieni jej życie.
Jack jest pisarzem, którego saga jest dość znana. Jednak jego codzienne życie nie jest idealne. Smutki topi w alkoholu, a od rozwodu zmienia kobiety bardzo często.
Ich pierwsze spotkanie odbyło się na spotkaniu autorskim, na które wyciągnęła Ann przyjaciółka. Praktycznie od samego początku coś ich do siebie przyciąga, nie mogą i nie chcą o sobie zapomnieć. Zaczynają spędzać z sobą coraz więcej czasu, a ich związek się rozwija. Jak potoczą się losy tej dwójki? Co się stanie, kiedy Ann będzie musiała wrócić do swojego kraju? Jakie niespodzianki jeszcze szykuje dla nich los?
Czyżby była to kolejna miłosna historia z pięknym zakończeniem? Zdecydowanie nie. Historia była świetna, jednak zakończenie sprawiło, że mi popłynęła łezka z oka. To opowieść o dwójce ludzi z przeszłością, którzy się w sobie zakochują, a jednocześnie o codzienności, wzlotach i upadkach i czymś jeszcze (jednak tego nie mogę wam zdradzić). Była ciekawa, wciągają i zdecydowanie niebanalna.
Akcja sprawnie poprowadzona, moim zdaniem nieco wolniejsza, jednak nie na tyle, abym nudziła się, chociażby przez chwilę. Książkę czytało się szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji. Dla mnie była to pozycja na jeden wieczór (ze skróceniem czasu na sen, ale było warto).
Bohaterowie ciekawi, dobrze wykreowani. Zarówno Ann, jak i Jack byli bardzo realistyczni, posiadający zarówno wady, jak i zalety. Za to właśnie ich polubiłam.
„Słowa, które zgubiły miłość” to książka, w której znalazłam niebanalną historię o miłości, której zakończenie wywołało u mnie ogromne emocje. Mnie zdecydowanie przypadła do gustu i z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-01-29
Anna Kaczor
Stało się. Na horyzoncie zamajaczyło widmo rozwodu. Czas rzucić się w wir randek i wreszcie wziąć los w swoje ręce! Trzy kobiety i jeden mężczyzna. Ewelina...
ZAPRASZAMY NA WIECZÓR CUDÓW, KTÓRY CHOĆ ZAPLANOWANY, PRZYNIESIE NIEOCZEKIWANE ROZWIĄZANIA. Warszawiacy w rytm świątecznych przebojów szykują się do świąt...