Benjamin Ferencz to ostatni z żyjących prokuratorów osądzający czołowych nazistów w procesach norymberskich. Mimo swoich stu jeden lat pragnie się podzielić z czytelnikami swoją historią i swoją życiową mądrością, którą zdobył na przestrzeni lat.
Książka podzielona jest na dziewięć rozdziałów, dziewięć lekcji, które mają pokazać nam, jak można dobrze żyć. Znajdziemy tu zatem lekcję o marzeniach, o wykształceniu, o sytuacji życiowej, o życiu, o zasadach, o prawdzie, o miłości, o wytrwałości i o przyszłości.
W każdym z nich autor przekazuje nam ważne życiowe przesłania, które mają pozwolić nam stawać się lepszymi ludźmi.
Poza lekcjami znajdziemy również historię życia Benjamina, który przeszedł wiele, aby prowadzić spokojne życie w miejscu, w którym się znajduje.
Jako młody chłopak miał niewiele, rodzinie, w której się wychowywał brakowało pieniędzy i tylko swoim uporem i wytrwałością piął się w górę. Dlatego tak bardzo zwraca naszą uwagę na to, aby żyć w zgodzie z samym sobą i być dla siebie najlepszym przyjacielem, a jednocześnie wytrwale dążyć do realizacji planów i spełniania marzeń.
Szczególne miejsce w życiu Bena miała jego żona Gertrude, z którą w małżeństwie przeżył 74 lata, dlatego zdradza nam również tajniki szczęśliwej i trwałej miłości.
Zdawać by się mogło, że Benjamin Frencz nie ma wad, jednak on sam twierdzi, że były w jego życiu momenty, w których nie postępował i nie myślał jak dobry człowiek.
Dziś, jak sam twierdzi – im więcej szczęścia dajemy innym, tym więcej go do nas wraca, tym lepiej się czujemy i mamy poczucie, że to, co robimy jest dobre. Na skraju swojego długiego i szczęśliwego życia, którego sekretem jest dbanie o swoje zdrowie i kondycję fizyczną zostawia nam gotowy plan, gotowe rady, które my – w kwiecie wieku możemy wykorzystać, aby kiedyś tak jak on stwierdzić, że mieliśmy piękne życie.
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, co w waszym życiu najbardziej wam przeszkadza, czego się boicie i dlaczego właśnie tego? Jeśli my sami nie podejmiemy ryzyka i zaczniemy sobie odpuszczać pewne rzeczy, to inni, mimo najszczerszych chęci nam nie pomogą być odważnymi i walczyć o swoje. Bo życie jest jedno i nie jest filmem, w którym możemy dogrywać duble i robić powtórki. Mamy uczyć się na błędach, aby każdy dzień, był lepszym dniem.
Sama książka jest pięknie wydana a jej układ, podział na lekcje oraz wytłuszczenie ważnych, życiowych mądrości sprawia, że z chęcią będziemy do niej wracać i być może niejednokrotnie w różnych sytuacjach przypominać sobie te wszystkie rady.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2021-04-14