Okładka książki - Słuchajcie, jak kłamią

Słuchajcie, jak kłamią

„Słuchajcie, jak kłamią” to historia oparta na tajemnicy sprzed lat, w której główna bohaterka, Lucy, próbuje odkryć, co wydarzyło się pewnej nocy, nocy, której zupełnie nie pamięta, ale która na zawsze zmieniła jej życie. Wydarzenia z przeszłości, domysły i społeczne osądy zamieniły ją w lokalnego wyrzutka, mimo że nigdy nie usłyszała formalnych zarzutów. Zmuszona przez podcast, który na nowo rozbudza zainteresowanie sprawą, kobieta po latach wraca do rodzinnego Plumpton.

Konstrukcja książki łączy dwie warstwy: osobistą perspektywę Lucy i materiały z podcastu kryminalnego prowadzonego przez Bena Owensa. Ten zabieg pozwala śledzić zarówno jej wewnętrzne rozterki i luki w pamięci, jak i narrację zewnętrzną, budowaną przez osoby z jej otoczenia, które często bardziej polegają na pogłoskach niż faktach. To podkreśla atmosferę społecznej nieufności i siłę plotki, szczególnie w małej społeczności, gdzie każdy zna każdego, ale nikt nie zna całej prawdy. Lucy jako bohaterka to postać pełna sprzeczności. Z jednej strony jest zdeterminowana, by odkryć prawdę, z drugiej wyraźnie przestraszona tym, co może znaleźć. Jej myśli bywają mroczne, a emocje trudne do rozszyfrowania. Wprowadzenie elementów psychologicznych takich jak wizje zmarłej przyjaciółki czy fantazje o przemocy dodają całości pewnej niejednoznaczności.

Mocnym akcentem są również postacie drugoplanowe. Na szczególną uwagę zasługuje babcia Lucy, Beverly, która wprowadza do tej historii lekkość i odrobinę dystansu, mimo że sama też nosi ciężar przeszłości. Chociaż powieść opiera się na klasycznym motywie zbrodni i zapomnienia, nie wszystko kręci się wokół samych wydarzeń kryminalnych. Sporo miejsca poświęcono relacjom międzyludzkim, mechanizmom społecznego wykluczenia i temu, jak łatwo jest zbudować obraz winy na podstawie przekonań, a nie dowodów. Tempo opowieści jest umiarkowane, a napięcie budowane jest stopniowo. Zakończenie zaskakuje, chociaż raczej przez swoją niejednoznaczność niż przez spektakularny zwrot akcji. Nie każda odpowiedź jest podana wprost, wiele zależy od tego, jak zdecydujemy się interpretować motywacje bohaterów i znaczenie finału.

„Słuchajcie, jak kłamią” to powieść, która łączy elementy thrillera psychologicznego, kryminału i społecznego dramatu. Nie opiera się na efektownych zwrotach akcji, chociaż one oczywiście w powieści są, ale na subtelnym napięciu i ludzkich słabościach. Oferuje intrygującą opowieść o tym, jak cienka jest granica między prawdą a kłamstwem, szczególnie, gdy nikt już nie chce jej szukać. Naprawdę ciekawa książka, polecam ❤️

Informacje dodatkowe o Słuchajcie, jak kłamią:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-03-12
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: kryminał

Zobacz opinie o książce Słuchajcie, jak kłamią

Kup książkę Słuchajcie, jak kłamią

Restart
Amy Tintera0
Okładka ksiązki - Restart

Przed pięciu laty Wren Connolly została postrzelona trzykrotnie w klatkę piersiową. Po 178 minutach powróciła. Jako restart - silniejsza, szybsza, posiadająca...