Ruth Ware to brytyjska autorka, której styl pisania jest bardzo różnorodny. Pod pseudonimem Ruth Warburton publikuje powieści dla młodych dorosłych, wyróżniana wielokrotnie za swoją twórczość.
Okładka książki „Śmierć Pani Westaway” w dwóch kolorach – czarnym i żółtym – zachęca do sięgnięcia po nią. Barwy te są mocne i niezwykle intensywne, co od razu przyciąga uwagę czytelnika.
Historia opowiedziana przez Ware skupia się na dwóch miejscach: domu Hal i starej rezydencji Pani Westaway. Po tragicznej śmierci matki, Hal otrzymuje propozycję dziedziczenia ogromnego majątku, co wydaje jej się nierealne, ale decyduje się wziąć udział w odczytaniu testamentu.
Książka ukazuje różne oblicza ludzkiej natury, skupiając się na kłamstwach i manipulacjach bohaterów. Wraz z Hal odkrywamy coraz więcej niepokojących faktów, które sprawiają, że staje się ona coraz bardziej zagubiona w tej sytuacji.
Cała historia prowadzi czytelnika przez mroczne i duszne zakamarki, pełne tajemnic i napięcia. Z każdym rozdziałem akcja staje się coraz bardziej przyciągająca i niepokojąca.
Jedynym minusem tej powieści jest zbyt idealne zakończenie, które nie do końca pasuje do reszty książki. Mimo to opowieść Ware jest świetnie skonstruowana, a postaci bardzo realistyczne, co dodaje jej autentyczności.
„Śmierć Pani Westaway” to świetna powieść, która zapewnia czytelnikowi wspaniałą rozrywkę i dreszczyk emocji.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2021-06-02
Tytuł oryginału: The Death of Mrs.Westaway
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Tomczyk
Kamila29
Jak powstrzymać mordercę, skoro nikt nie wierzy w jego istnienie? Szeregowa dziennikarka Lo Blacklock dostaje od przełożonej życiową szansę: ma zdać relację...
Nora jest autorką kryminałów, która niechętnie opuszcza swoje londyńskie mieszkanko. Gdy nieoczekiwanie otrzymuje zaproszenie na wieczór panieński przyjaciółki...