Okładka książki - Śmierć Pod Białym Jeleniem

Śmierć Pod Białym Jeleniem

“Diabeł nigdy nie znika, on tylko odpoczywa".

Niewielka, malownicza wioska i jej specyficzna społeczność. Na drodze zostaje znalezione ciało właściciela pubu „Pod Białym Jeleniem” – przytwierdzone do krzesła, z porożem jelenia na głowie. Wszystko wskazuje na to, że ktoś próbuje naśladować morderstwa sprzed lat. Zbieg okoliczności? A może świadome działanie? Po latach pracy w policji w Liverpoolu do rodzinnego miasteczka wraca detektyw Nicola Bridge. Niebawem przejmuje sprawę. Szybko jednak okazuje się, że natrafia na mur milczenia – nikt nie chce mówić, każdy coś ukrywa. Czy uda jej się rozwikłać zagadkę?

To udany i bardzo obiecujący debiut. Przyznaję – chwilę trwało, zanim dałam się porwać, ale potem było już tylko lepiej. Akcja zaskakuje, intryguje i wywołuje emocje. Fabuła została misternie zaplanowana – sieć kłamstw, tajemnic i półprawd oplata małą społeczność, w której każdy zna każdego… i nikt nie mówi prawdy. Styl Chrisa Chibnalla jest lekki, barwny i przyjemny w odbiorze. Umiejętnie buduje napięcie, stopniowo zagęszcza atmosferę i podsyca ciekawość. Ogromnym atutem książki są bohaterowie – skomplikowani, autentyczni, pełni wewnętrznych sprzeczności.

Już od pierwszych stron „Śmierć pod Białym Jeleniem” wciąga w wir niepokojących wydarzeń. Atmosfera jest duszna, przytłaczająca, tak jakby zło tylko czekało, by zaatakować. Brutalne morderstwo, ofiara znana wszystkim mieszkańcom i śledztwo, które komplikuje się coraz bardziej. Tutaj nic nie jest takie, jak się wydaje. Każdy coś ukrywa, a pod powierzchnią sennej wioski kipią podszepty i plotki. Policjanci robią, co mogą, lecz ich możliwości są ograniczone – w takich miejscowościach bywa to normą. Na szczęście Nicola, z doświadczeniem wyniesionym z Liverpoolu, nie daje się zniechęcić. Obok intrygi kryminalnej pojawia się mocny wątek obyczajowy – przemoc domowa, trauma dzieciństwa, wpływ przeszłości na dorosłe życie, próby ratowania małżeństwa i ucieczka przed dawnymi demonami. To wszystko sprawia, że powieść jest wielowymiarowa i głęboka.

To inteligentna, wciągająca lektura, od której trudno się oderwać. Zaskakujący pomysł, świetne wykonanie i dbałość o szczegóły. A zakończenie? Bardzo zaskakujące. Bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Śmierć Pod Białym Jeleniem:

Wydawnictwo: Filia