*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Prószyński i S-ka*
Ostatnio znowu wróciła mi zajawka na kryminały, przez co niewiele myśląc zgłosiłam się w naborze przy tej książce. Klasyka kryminału, połączona z czasami PRL-u, delikatnym romansem oraz całą masą detektywistycznych smaczków, razem to wszytko stworzyło naprawdę świetną i wciągającą opowieść, która czasami bawiła, innym razem nieco szokowała, a jednocześnie wymagała logicznego myślenia. Prawdziwa gratka.
Hektor po raz pierwszy od bardzo dawna wyjeżdża na urlop. Mężczyzna doskonale wie, że ten wyjazd będzie niezwykły, gdyż planuje on wykonanie kolejnego kroku w swojej relacji z Małgorzatą. Jednak romantyczne wakacje i chwile wkrótce schodzą na dalszy plan, gdyż Praski angażuje się w sprawę zagadkowej śmierci kobiety przed jaskinią Raj. Inspektor wciela się w rolę detektywa, chcąc rozwiązać wszelkie wątpliwości.
Lektura zabrała mnie w inne czasy, czasy PRL-u, ja ich nie pamiętam, ale też nie interesuję się zbytnio tym co się działo w tamtym okresie. Dlatego też książka była dla mnie wyzwaniem ale też czymś nowym, bo byłam po prostu ciekawa, jak mogłoby wyglądać śledztwo w tym czasie. W lekturze można znaleźć wiele nawiązań do tamtego okresu, dla jednych może być to nowość, a dla innych może stanowić powrót do wspomnień, nawet chwilę nostalgii. Dla mnie było intrygująco, o wielu rzeczach gdzieś słyszałam, choć i pojawiły się takie rzeczy, które były zaskoczeniem, ale ja lubię dowiadywać się nowych rzeczy.
Sama zagadka kryminalna była intrygująca i bardzo złożona, autorka prowadziła śledztwo wieloma torami. Nasz inspektor nie należy do milicji, ale to nie przeszkadza mu wcielić się w detektywa i na własną rękę prowadzić dochodzenia. Jego śledztwo przysparza mu wielu kłopotów, gdyż jego ciekawość i dociekliwość nie podoba się służbom. Mężczyzna jednak się nie poddaje, a prywatne śledztwo doprowadza go do wielu poszlak, informacji i tropów, przez co rozwiązanie zagadki wcale nie jest takie łatwe, jak to się mogło wydawać na początku. Autorka w świetnym stylu prowadzi nas przez fabułę, która pełna jest informacji, faktów, poszlak, teorii, spekulacji, domysłów, zwrotów akcji itp. Przez to przy czytaniu nie czujemy upływającego czasu, jest ciekawie, a sama treść wymaga logicznego myślenia, żeby wszystkie elementy zebrać w całość. Ostateczne rozwiązanie lekko mnie zaskoczyło, co dla mnie jest na plus.
Książka jest debiutem, który uważam za udany. Powieść czytało mi się bardzo dobrze, dla mnie stanowiła powiew świeżości przy jednym z moich ulubionych gatunków literackich. Powieść zarówno lekka jak i zajmująca, obrazująca śledztwo w nieznanej mi dotąd rzeczywistości. Co więcej lektura napisana w świetnym stylu, pokazując kolejne etapy śledztwa, co za tym idzie panuje tutaj porządek, za co kolejny olbrzymi plus. Autorka ma lekkie pióro, które w wyśmienitym stylu połączyło elementy różnych gatunków tworząc fajny mix, a przez to ja całkowicie mogłam zatopić się w lekturze i detektywistycznej zagadce. Mi się bardzo podobało i szczerze zachęcam do lektury.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-06-10