„Łatwiej jest udawać, że zaakceptowało się dany stan rzeczy, niż rzeczywiście mu się poddać.”
Mina zdradziła Jeźdźców Duszy i Anne, która przepadła bez śladu. Jej przyjaciółki obwiniają się za to i zaczynają szukać pomocy u druidów i Elizabeth. Okazuje się, że kamienny kręg, magiczne miejsce, również jest zagrożone. Wie o tym tylko… Mina. Co dziewczyna zrobi z tą wiedzą?
Postać z rozbitego lustra manipuluje i rozbudza zło w sercach. Chęć zdobycia przez nią władzy i zemsta powoduje, że do gry dołączają Jeźdźcy Ciemności. Mina staje przed trudnym wyborem. Czy posłucha swojego serca?
Evergray otwiera bramę do Pandorii. Dziewczyny z Elizabeth odnajdują Anne zamkniętą w krysztale. Czy nie jest za późno? Czy uda się ją uratować?
To kontynuacja historii, która trzyma w napięciu oraz jest pełna mrocznych tajemnic i magicznych zjawisk. Nie jest gorsza od 1 tomu, a nawet pokusiłabym się stwierdzeniem, że jest dużo lepsza.
Autorka wplata w nią życiowe problemy, które spotykamy w realnym świecie.
„(…) osoby unikające odpowiedzialności raczej nie przejmują się wyrzutami sumienia”. Ona sugeruje, aby zastanowić się nad swoimi wartościami oraz nad tym, czy potrafimy przyznać się do winy i przeprosić. Ważne jest również, aby nie zamiatać niczego „pod dywan, niezależnie od tego, jak trudno się o tym rozmawia”. Szczerość i jeszcze raz szczerość wobec bliskich ludzi jest bardzo ważna, a „(…) nienawiść płonie mocniej niż wszystkie oznaki miłości razem wzięte”.
Uwielbiam książki, które wraz z historią mają przesłanie. Ta seria to ma. Czyta się ją na jednym wdechu i nie ma się ochoty zakończyć przygody na jednym tomie. Ja czekam z niecierpliwością na kolejny.
Jeśli nie wiesz jak spędzić drugi jesienny wieczór, a lubisz historie z dreszczykiem, to ja Ci podpowiem raz jeszcze – miękki koc, ciepła herbata i ta książka. Gwarantuję, że nie pożałujesz. A może nie muszę już podpowiadać, bo wiesz co zrobisz?
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-10-26
Kategoria: Inne
BOOKSARE_MYPASSI
Jedna kłótnia między przyjaciółkami może sprawić, że wyspa Jorvik już nigdy nie będzie taka sama Zaczarowanej wyspie Jorvik grozi wielka...
Najpierw woda w strumieniu zmienia kolor na czerwony. Potem na nocnym niebie gwiazdy układają się w kształt błyskawicy. Na wyspie Jorvik zaczynają się...