Okładka książki - Soul Riders. Sekret Ścieżki Wiatrów

Soul Riders. Sekret Ścieżki Wiatrów

„(…) istnieją ludzie, którzy dostrzegają więcej, niż wam się wydaje.”

Cztery bohaterki łączy wyspa Jorvik, miłość do koni i… tajemnica. Są Jeźdźcami Duszy, których misją jest obrona wyspy przed Jeźdźcami Ciemności i złymi mocami Pandorii. Alex posiada moc błyskawicy, Linda – moc przewidywania przyszłości, Lisa – moc uzdrawiania i Anne – moc teleportacji.

Są wakacje i dziewczęta odpoczywają po niedawnym starciu z Garnokiem. Przyjaciółki wiedziały, że kolejny kryzys nadejdzie, ale nie myślały, że nastąpi to tak szybko. Zaczęły pojawiać się znaki, których znaczenia nie potrafili odczytać nawet najstarsi druidzi. Woda w strumieniu zmieniła kolor na czerwony, na nocnym niebie gwiazdy układały się w kształt błyskawicy i pojawiły się listy.

W tym samym czasie do stadniny przybyła Mina, osoba o smutnym spojrzeniu. Zaprzyjaźnia się ona z Anne. Nastolatki zaczęły spędzać ze sobą coraz więcej czasu, co źle wpływało na więzi łączące Jeźdźców Duszy.

Czy pojawienie się tajemniczej dziewczyny ma coś wspólnego z pojawiającymi się znakami? Jakie sekrety przeszłości odkryją bohaterki?

To historia trzymająca w napięciu, pełna mrocznych tajemnic i magicznych zjawisk. Czytało mi się ją płynnie i z dużym zainteresowaniem, gdyż znalazłam w niej życiowe problemy, które spotykamy w realnym świecie. Mama Alex to alkoholiczka, rodzice Lindy wyjechali do Anglii, Lisę wychowuje tato, bo jej mama zmarła, a mama Anne – skrywa tajemnice.

„Życie czasem przejeżdża po nas jak rozpędzona ciężarówka.”

Książka pokazuje, czym jest przyjaźń, ale również samotność i bezradność. Po raz kolejny potwierdza się, że w przyjaźni tkwi ogromna siła. Tylko w zgranej grupie, dzięki współpracy, udaje się rozwiązać najtrudniejsze i najmroczniejsze problemy. Ukazuje, że ludzie potrafią za pomocą słów krzywdzić innych, a kłamstwo i zło czai się za każdym rogiem.

Jeśli nie wiesz jak spędzić jesienny wieczór, a lubisz historie z dreszczykiem, to ja Ci podpowiem – ciepły koc, ciepła herbata i ta książka. Gwarantuję, że nie pożałujesz.

Informacje dodatkowe o Soul Riders. Sekret Ścieżki Wiatrów:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-15
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Dzieci od ok. 10 lat

Zobacz opinie o książce Soul Riders. Sekret Ścieżki Wiatrów

Kup książkę Soul Riders. Sekret Ścieżki Wiatrów

Star Stable. Opowieści z Jorvik
Helena Dahlgren0
Okładka ksiązki - Star Stable. Opowieści z Jorvik

Duchy i magia nie istnieją. Ale czy na pewno? Dawniej Linda nie wierzyła w niezwykłe moce i historie o duchach. Aż do dnia gdy odkryła, że ona i jej trzy...

Star Stable. Nadchodzi mrok
Helena Dahlgren0
Okładka ksiązki - Star Stable. Nadchodzi mrok

Jedna kłótnia między przyjaciółkami może sprawić, że wyspa Jorvik już nigdy nie będzie taka sama Zaczarowanej wyspie Jorvik grozi wielka...