„(…) istnieją ludzie, którzy dostrzegają więcej, niż wam się wydaje.”
Cztery bohaterki łączy wyspa Jorvik, miłość do koni i… tajemnica. Są Jeźdźcami Duszy, których misją jest obrona wyspy przed Jeźdźcami Ciemności i złymi mocami Pandorii. Alex posiada moc błyskawicy, Linda – moc przewidywania przyszłości, Lisa – moc uzdrawiania i Anne – moc teleportacji.
Są wakacje i dziewczęta odpoczywają po niedawnym starciu z Garnokiem. Przyjaciółki wiedziały, że kolejny kryzys nadejdzie, ale nie myślały, że nastąpi to tak szybko. Zaczęły pojawiać się znaki, których znaczenia nie potrafili odczytać nawet najstarsi druidzi. Woda w strumieniu zmieniła kolor na czerwony, na nocnym niebie gwiazdy układały się w kształt błyskawicy i pojawiły się listy.
W tym samym czasie do stadniny przybyła Mina, osoba o smutnym spojrzeniu. Zaprzyjaźnia się ona z Anne. Nastolatki zaczęły spędzać ze sobą coraz więcej czasu, co źle wpływało na więzi łączące Jeźdźców Duszy.
Czy pojawienie się tajemniczej dziewczyny ma coś wspólnego z pojawiającymi się znakami? Jakie sekrety przeszłości odkryją bohaterki?
To historia trzymająca w napięciu, pełna mrocznych tajemnic i magicznych zjawisk. Czytało mi się ją płynnie i z dużym zainteresowaniem, gdyż znalazłam w niej życiowe problemy, które spotykamy w realnym świecie. Mama Alex to alkoholiczka, rodzice Lindy wyjechali do Anglii, Lisę wychowuje tato, bo jej mama zmarła, a mama Anne – skrywa tajemnice.
„Życie czasem przejeżdża po nas jak rozpędzona ciężarówka.”
Książka pokazuje, czym jest przyjaźń, ale również samotność i bezradność. Po raz kolejny potwierdza się, że w przyjaźni tkwi ogromna siła. Tylko w zgranej grupie, dzięki współpracy, udaje się rozwiązać najtrudniejsze i najmroczniejsze problemy. Ukazuje, że ludzie potrafią za pomocą słów krzywdzić innych, a kłamstwo i zło czai się za każdym rogiem.
Jeśli nie wiesz jak spędzić jesienny wieczór, a lubisz historie z dreszczykiem, to ja Ci podpowiem – ciepły koc, ciepła herbata i ta książka. Gwarantuję, że nie pożałujesz.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-15
BOOKSARE_MYPASSI
Duchy i magia nie istnieją. Ale czy na pewno? Dawniej Linda nie wierzyła w niezwykłe moce i historie o duchach. Aż do dnia gdy odkryła, że ona i jej trzy...
Jedna kłótnia między przyjaciółkami może sprawić, że wyspa Jorvik już nigdy nie będzie taka sama Zaczarowanej wyspie Jorvik grozi wielka...