Okładka książki - Śpiew morzycy

Śpiew morzycy

Tom 2 cyklu Pajęczyna czasu

Nie dawno czytałam "Kląwe Kani" czyli pierwszy tom serii "Pajęczyna czasu", a już teraz mogłam przeczytać "Śpiew morzycy" - drugi tom serii od Jagny Rolskiej.

Tym razem jest rok 1899, Gina i Markus trafiają do bardziej współczesnego Helu. Markusowi ciężko się odnaleźć, a Gina pragnie mu w tym pomóc.

Na Hel nadciągają sztormy a razem z nimi tajemnicza Morzyca, czarna kaszubska syrena.

Na drugim tomie bawiłam się jeszcze lepiej jak na pierwszym. Motyw syreny kupił mnie od razu. Do tego sztorm akcji wciągnął mnie w swój wir. Ile tu się działo, autorka ciekawie łączy wątki, przeskakuje w czasie, a przy tym potrafi wykreować nie tylko dobrych bohaterów, ale co źli również zasługują na uznanie.

Tym razem ważną rolę odgrywają sny bohaterki, legendy o morskich stworzeniach, oraz nie wyjaśnione zdarzenia. Padło z tajemnicami zostało uchylone, ale nie wszytko jest tak jasne jakby mogło się wydawać.

Mam taką myśl, że postać głównej bohaterki przedstawia motyw feminizmu. Próbowała wybić kobiety na wyższy poziom i z chęcią opiekowała się nimi, a w dawnych czasach to jest ciężki orzech do zgryzienia.

Zdecydowanie czekam na kolejną część bo nie mam zupełnie pojęcia czym autorka może mnie zaskoczyć, a liczę że ma jeszcze kilka asów w rękawie na tą serie.

Informacje dodatkowe o Śpiew morzycy:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-04-17
Dodał/a opinię: martbro

Tagi: obyczajowe fantasy

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Śpiew morzycy

Kup książkę Śpiew morzycy

Tajemnice ogrodu Foksal
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Tajemnice ogrodu Foksal

Warszawa, 1772 rok. Całe miasto żyje budową nowego ogrodu rozrywek i spotkań towarzyskich. Wiedziony ciekawością malarz Piotr włamuje się na jego teren...

Córki stolicy
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Córki stolicy

Warszawa, 1935. Jedno miasto, różne oblicza. Helena, córka antykwariusza, jest aktywistką społeczną. Jeśli serce jej tak dyktuje, nie waha się rzucić w...