"Spokój Grabarza" Patrycja Żurek udało mi się przeczytać w organizowanym BT. Jest to dość nietypowa powieść. Muszę przyznać, że była to lektura intrygująca i ucząca pokory.
Nasuwają się myśli o sensie życia, o celu naszej egzystencji, o sposobie naszego działania, o tej nie dającej się uniknąć śmierci. Stajemy wobec zagadki życia twarzą w twarz.
"... mówią,ze ścieżki losu plotą się różnie ,a człowiek zawsze odnajdzie powołanie ".
Ludwik Popiołek -tytułowy grabarz,otrzymał niezwykłe zadanie. Musi wysłuchać wszystkie dusze,aby pomóc im przejść na drugą stronę.
Nie jest to łatwe zadanie,ponieważ sam zmaga się z pewnymi traumami i emocjami.
Czy historie opowiadanie spod ziemi będą miały swój koniec ? Czy dusze zaznają spokoju? Czy historie o życiu i śmierci mają drugie dno?
Tego dowiecie się czytając książkę. Mnie osobiście zaintrygowała ta historia. Daje do myślenia. Wszak śmierć jest ostatnim wydarzeniem, które spotyka człowieka na ziemi. Jest jedyna i nieodwracalna jak ostatnie słowo życiorysu. Niezależnie od tego, jak długo człowiek żyje, pisze swój unikalny życiorys i wplata się w historię. Często zostajemy zapomniani i to jest smutne . Często o zmarłych pamiętamy tylko w listopadzie . Czy tak powinno to wyglądać?
Autorka pokazuje,że wszystko zależy od nas i od tego, jaką damy odpowiedź na pytanie: czy śmierć jest końcem wszystkiego!
Zachęcam Was do lektury tej historii. Wiem,że każdy z Was odnajdzie tu coś dla siebie . Mam nadzieję,że ta historia zmusi Was do refleksji nad sobą i swoim życiem.
Data wydania: 2022-10-27
Kumbrysia
Leśna obietnica. Część 2. Żywia i syn Po śmierci Miłosza, ukochanego braciszka Żywii, skłócona z matką dziewczyna postanawia uciec z lasu, zrywając pakt...
Opowieść o opiece nad bliskimi i o najtrudniejszym wymiarze miłości. Aurelia pracuje w szpitalu i zajmuje się osobami w stanie wegetatywnym. Wiele się...