Okładka książki - Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera

Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera

To nie jest lekka książka. Ale z całą pewnością – ważna i poruszająca.

Sięgnęłam po nią z ciekawości, znając wcześniejsze publikacje autora, i po raz kolejny Macht udowadnia, że potrafi pisać o postaciach historycznych w sposób nie tylko przystępny, ale też mocno emocjonalny i psychologicznie pogłębiony.

Hermann Göring – drugi po Hitlerze, twórca Luftwaffe, jeden z odpowiedzialnych za system obozów koncentracyjnych. Ale też postać tragiczna w swoim upadku: uzależniony od leków, narcystyczny, owładnięty żądzą władzy i luksusu. Autor nie wybiela go ani nie usprawiedliwia, ale daje mu głos – i to przeraża najbardziej.

Forma „spowiedzi” – fikcyjnej rozmowy – pozwala zajrzeć do głowy człowieka, którego decyzje kosztowały życie milionów. Czyta się to z napięciem, momentami wręcz z niepokojem, bo granica między fascynacją a odrazą potrafi się w tej książce zacierać.

Ogromny plus za solidne przygotowanie merytoryczne. Choć narracja jest beletryzowana, autor opiera się na faktach – mamy tu bibliografię, przypisy, archiwalne zdjęcia, kontekst historyczny. Dla mnie to ważne – pokazuje, że nawet przy odrobinie literackiej swobody Macht nie odrywa się od rzeczywistości.

Nie jest to książka, którą się „połyka” i odkłada. Ona zostaje z tyłu głowy. Zmusza do refleksji – nie tylko o historii, ale i o mechanizmach władzy, ludzkiej słabości, bezkarności.

Informacje dodatkowe o Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Dagus93

Tagi: Biografie fabularyzowane Biografie postaci historycznych polityków i wojskowych

Zobacz opinie o książce Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera

Kup książkę Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera

Spowiedź Goebbelsa
Christopher Macht 0
Okładka ksiązki - Spowiedź Goebbelsa

Joseph Goebbels był prawą ręką Adolfa Hitlera od lat 20. XX w. aż do jego samobójczej śmierci 30 kwietnia 1945 roku. Bez tego błyskotliwego mówcy...

Spowiedź carycy Katarzyny II
Christopher Macht0
Okładka ksiązki - Spowiedź carycy Katarzyny II

Katarzyna II Wielka jest uznawana za jedną z największych postaci, które zasiadły na carskim tronie Rosji! To również kobieta, która kochała seks i nigdy...

Opad
Opad