Po ostatnich lekkich książkach postanowiłam sięgnąć po coś mocniejszego. Do tego tragiczne wydarzenia, które mają obecnie miejsce w Polsce sprawiają, że ta książka ma dla mnie jeszcze mocniejszy i poważniejszy wydźwięk. Przeraża.
Tej książki zdecydowanie nie da się lekko czytać, nie da się przejść wobec niej obojętnie i sprawić, że nie wpłynie ona na nas i na nasze postrzeganie otaczającego nas świata. Ukazuje wiele tragicznych polskich momentów. Wiele dramatów i bólu.
Książka ta to nie tylko spowiedź, to również rozmowy ze skazanymi, z ich rodzinami i kawał WAŻNEJ i zapomnianej przez nas historii. Historii o której nikt nas nie nauczy! Ja dopiero teraz dowiedziałam się, że ostatecznie karę śmierci zniesiono z polski dopiero w 2013 roku, a ostatni wyrok był wykonany w 1988 roku i to przez powieszenie. Przecież to tak niedawno! Obecnie jest ona przeprowadzana aż w 58 krajach.
Książka to również historia światowa i europejska. Mamy przykłady z innych krajów, mamy pokazane jak kształtowała się i powstawała kara śmierci i skąd w ogóle się ona wzięła. Poza historią katów (w Polsce była nawet ich bardzo popularna szkoła!), mamy również ukazaną gilotynę, komorę gazową oraz krzesło elektryczne. Mnie same te nazwy już przerażają.
Dla mnie bardzo ważna książka. Książka, która sporo mnie nauczyła, a nazwisko ostatniego polskiego kata jeszcze długo pozostanie tajemnicą. Dopiero po 50 latach dokumenty zostaną od tajone!
Data wydania: 2018-08-27
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Język oryginału: Polski
Dagus93
Rozmowy z rodzinami ofiar\r\n\r\nTo jest książka o tych, którzy odeszli i o tych, co zostali. O ich bólu, lękach, cierpieniu, o tym, jak...
Rozmowy z rodzinami ofiar To jest książka o tych, którzy odeszli i o tych, co zostali. O ich bólu, lękach, cierpieniu, o tym, jak radzą sobie...