Po raz pierwszy książkę przeczytałem parę lat temu, kupując ją w poczekalni dworcowej i czytając w pociągu. Minęło wiele lat, a ja dla niej wracam. To książka o tym co nieuniknione, przed czym nie sposób jest uciec.To jest chyba pełna tajemnica tej powieści. Człowiek w średnim wielu nagle ryzykuje i zmienia swoje życie, nie wiedząc tak naprawdę co go spotka. Ma wiele do stracenia, ale przezywając coś na kształt "kryzysu wieku średniego" porzuca pracę i rodzinę i wyjeżdża do Paryża gdzie spotyka niewidomą, starszą kobietę o imieniu Mirabelle, która jest skrajnie różna od niego. Ale właśnie te przeciwności i przepaści sprawiają że zbliżają się do siebie i przezywają gorący romans. Powieść pokazuje że warto zaryzykować wszystko dla siebie, aby uczynić siebie szczęśliwym wbrew temu co powie świat, co powiedzą ludzie. Główny bohater dopiero w Paryżu rozumie, że jest wolny, ze może decydować o sobie, nie skrepowany ludzkimi opiniami. Przeżywa katharsis i stara się przeżyć intensywnie każdy kolejny dzień, który im został. Wydaje się że posiadł "tajemnicę szczęścia".Czy tak się stało? Zainteresowanych odsyłam do książki, w której z pewnością każdy z nas odnajdzie kawałek siebie. Dla mnie to bardzo osobista książka, czasami się zastanawiam ile trzeba sił aby postąpić taki jak postąpił Jack.
Informacje dodatkowe o Spóźnieni kochankowie:
Wydawnictwo: Rebis