Kilka dni temu Filipin zaczyna naukę w liceum, a już zdobywa nowego klienta. W końcu jej umiejętności detektywistyczne są w cenie. O pomoc prosi Lidka, dziewczynka poruszająca się na wózku inwalidzkim. Chodzi o skradziony pierścionek. Oczywiście Filipina się podejmuje, a podczas „węszenia” okazuje się, że w mieście głośno jest o Fakirze. Jest on złodziejem, który dokonuje swoich napadów bez broni i przemocy. Dziwna sprawa. Tylko czy ma to coś wspólnego z kradzieżą pierścionka? Czy Filipina odkryje, kto go ukradł? Jak potoczy się śledztwo?
Przyznam szczerze, że jest to nasze pierwsze spotkanie z tą serią komiksów i już jestem pewna, że nie ostatnia. Na pewno nadrobimy poprzednie tomy. Komiks okazał się po prostu świetny. Czytało się go szybko i jest naprawdę ciekawy i wciągający.
Wizualnie komiks jest ciekawy, nam się podoba. Ilustracje, jakie w nim znajdziemy, są kolorowe, a jednocześnie dość ładne. Zdecydowanie przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.
„Sprawy kryminalne Filipiny Lomar. Szał na szafiry” to ciekawy komiks z zagadką do rozwiązania. Nam się podobał i polecamy.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-05-21
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Les Enquetes de Philippine Lomar vol. 6: La Folle Affaire du saphir
Anna Kaczor
Święty Józef stanie się świętym trzeciego tysiąclecia - tę prawdę przekazała nam francuska mistyczka. Także św. Jan Paweł II w adhortacji Redemptoris Custos...
Wielkie słowniki PWN - 3w1: Wielki multimedialny słownik angielsko-polski polsko-angielski PWN-Oxford, Wielki multimedialny słownik niemiecko-polski...