Okładka książki - Srebro i krew

Srebro i krew

Riela jest obdarzona magią, nad którą nie do końca jeszcze panuje i nie zna jej dobrze. Poznajemy ją w momencie, gdy mieszkańcy jej wioski zmuszają ją do wyprawy do lasu w celu pozbycia się tajemniczej bestii. Dziewczyna nie protestuje, choć zdecydowanie nie zasługują na jej pomoc. Wielokrotnie im pomagała kosztem swojego zdrowia, a jednak cały czas spotyka się z pretensjami, żądaniami i brakiem wdzięczności. A sama wyprawa mogłaby się skończyć dla niej naprawdę tragicznie, gdyby nie pomoc tajemniczego Garricka i towarzyszącego mu wilka

Książka jest wręcz przesiąknięta magią i czuć to na każdym kroku. Najpierw potężny, niebezpieczny las. Las, który karmi się magią i z którego nie tak łatwo wyjść. Jest pełen niebezpiecznych bestii i innych zagrożeń. A później zamek, który jest pełen magii. Dzieje się wiele intrygujących zjawisk, o czym szybko przekonuje się główna bohaterka, a co według jego właściciela nie jest wcale takie normalne jak mogłoby się wydawać. No i biblioteka. Piękna i bogato wyposażona – idealne miejsce dla książkoholika. Od razu na myśl przychodzi baśń "Piękna i bestia", choć Garrickowi daleko do bestii.

Niestety przez pierwsze 200 stron książka dosyć mocno mnie nudziła. Po przybyciu do zamku akcja niemal całkowicie zwalnia. Riela odkrywa, że powrót do domu nie będzie taki prosty, a może nawet wręcz niemożliwy. Większość czasu spędza na zwiedzaniu zamku i czytaniu. Później pojawia się wątek nauki przez nią magii, ale rozwija się bardzo powoli. Jednak jest intrygujący, bo sama nauka nie jest wcale taka prosta, a jej magia jest dosyć specyficzna. Jest czymś, z czym Garrick nigdy się jeszcze nie spotkał.

W końcu, po upływie 200 stron historia mnie zaczęła bardzo wciągać. Zaczęło robić się ciekawie. Na Garricku ciąży klątwa i wydaje się, że jest nie do złamania. Przez wiele lat mężczyzna starał się ją złamać, ale nigdy mu się to nie udało, ale... do czasu. Wszystko się zmienia wraz z pojawieniem się bohaterki, która wydaje się kluczem do rozwiązania jego problemów. Czy to naprawdę będzie takie proste?

Im dalej, tym coraz bardziej zaczęło się komplikować, bo bohaterka znajduje się w zagrożeniu. Ktoś jeszcze się nią zainteresował i wcale nie ma dobrych zamiarów. Riela budzi coraz większe zaciekawienie, bo wszystko to co wiedziała na swój temat wcale takie nie jest. Podobał mi się ten kierunek rozwoju historii, choć nie da się ukryć, że był dosyć przewidywalny i łatwo można było połączyć wszystkie kropki. Dziewczyna wkracza w zupełnie nowy dla niej świat. W świat, który jest niebezpieczny. Świat, gdy nie wiadomo komu zaufać, a z czasem pojawiają się pewne komplikacje.

Riela to bohaterka, która pomaga każdemu bez względu na konsekwencje, nie zastanawiając się jakie mogą być dla niej skutki i często stawia dobro innych osób ponad własne potrzeby. Często robi to sama z własnej inicjatywy. Za łatwo ufa i praktycznie nie zadaje żadnych pytań.

Z kolei bardzo ciekawiła mnie postać Garricka. To potężny mag, który skrywa wiele tajemnic. Początkowo niewiele na jego temat wiadomo, co powoduje, że ciężko poznać jego intencje.

Relacja pomiędzy bohaterami fajnie została przedstawiona. Początkowo rozwijała się szybko, ale z czasem tempo zdecydowanie zwolniło i to było najlepsze. Garrick nie jest idealny, ale się uczy. Każdy z bohaterów idzie na kompromis, bo jednak nie da się inaczej. Mężczyzna jest nauczony, że wszyscy bez zastanowienia wykonują jego rozkazy, ale bohaterka nie jest osobą, która pozwoli sobą dyrygować. A mężczyzna za wszelką cenę stresie zapewnić jej bezpieczeństwo.

To dobrze zapowiadająca się seria, bo mimo pewnych zastrzeżeń w odniesieniu do tej części to jednak książka mi się podobała. Rozczarował mnie jednak trochę motyw wilkołaków. Zupełnie nie czułam obecności wilkołaków w tej historii. Przekształcające się pazury to jednak zdecydowanie za mało. Zakończenie bardzo fajne i zachęcające do tego żeby sięgnąć po kontynuację. Z pewnością jeszcze wiele będzie się działo.

Informacje dodatkowe o Srebro i krew:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-06-03
Tytuł oryginału: Silver & Blood
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Romans fantasy dla młodzieży Interest age: from c 17 years

Zobacz opinie o książce Srebro i krew

Kup książkę Srebro i krew