,,A mówiła, że kocha mnie najbardziej na świecie. Czy wolno okłamywać tych, których się tak bardzo kocha?’’
Zatrzymaj się i odetchnij odrzucić cudze przekonania, zwróć uwagę na swoje pragnienia i nie rozmyślaj, tylko działaj. Tak też zrobiła główna bohaterka Iwona, pięćdziesięcioletnia rozwódka, otrzymuje szansę na nowy początek. Postanawia porzucić dotychczasowe, samotne życie i ruszyć nową drogą ze swoim dawnym przyjacielem Stefanem, który sprzedał dom i kupił siedlisko na wsi, by mieć własne konie. Wieś miłość Dom, ogród, zwierzęta, łąka, pole, las, czyż nie jawi się to nam z sielskim życiem?
Grażyna Mączkowska to autorka, która w swoich książka zawsze zapewnia nam ciekawą historię i wciągającą fabułę. Jak przystało, na ten gatunek motywem przewodnim jest temat o przyjaźni i potrzebie miłości, ale nie brakuje tu też wątków trudnych, z mądrym i wartościowym przesłaniem.
Po zerknięciu na okładkę można uznać, że jest to kolejna, lekka, bajkowa opowieść. Jednak pozory mylą, ta, jak większość historii Grażyny Mączkowskiej ma drugie dno. Autorka obnaża przed nami ludzkie charaktery i niedoskonałości. Uzmysławia nam, że przeszłość już zawsze będziemy nosić w sobie, ale nie należy nią żyć. Przychodzi taki czas, żeby z wielką wiarą i nadzieją, zacząć wszystko od nowa.
„Stajnie ze świerszczem” to przykład powieści, która ze względu na życiowe aspekty współgra z niemal każdym czytelnikiem. To właśnie dzięki nim ta historia wykracza poza ramy typowego romansu, stając się głęboką refleksją nad ludzkimi relacjami. A kluczowych ujęciem jest skomplikowana natura miłości i jej transformacji.
„Matka jest zdolna do najstraszniejszego kłamstwa i czynu, by tylko jej dziecko było szczęśliwe”
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-10-07
Ela-Monia
Na rzeszowiankę Różę spada niespodziewana wiadomość: ciotka zapisała jej dom leżący na drugim końcu Polski. Niezbyt przekonana Róża postanawia na próbę...
Opowieść o Izie i Januszu rozpoczyna się w albumie ze starymi zdjęciami. Kobieta przegląda go i z sentymentem wspomina ich wspólne lata. Poznali...