Lubicie czytać horrory? Ja przyznam, że częściej oglądam, niż czytam, bo oglądam z mężem i mogę się bać, a czytam najczęściej sama i strach się bać. Tę książkę zaplanowałam sobie na weekend i spędziłam z nią i mężem obok, fajny czas.
"Stancja" Mariusza Matana to powieść, która przenosi czytelnika w mroczny i tajemniczy świat starego domu, gdzie ścierają się przeszłość i teraźniejszość. To opowieść o poszukiwaniu prawdy, która prowadzi bohaterów do odkrycia przerażających sekretów.
Akcja toczy się wokół zaginięcia młodej dziewczyny, Majki, która wynajmuje pokój w zabytkowym budynku położonym w niewielkim miasteczku. Jej przyjaciółka, Julia, zaniepokojona zniknięciem Majki, przyjeżdża na miejsce, by wyjaśnić zagadkę.
Stary dom okazuje się miejscem pełnym mrocznych tajemnic, które sięgają głęboko w przeszłość. Z każdą odkrytą wskazówką, Julia zbliża się do rozwiązania zagadki, jednocześnie odkrywając coraz więcej przerażających szczegółów dotyczących historii domu i jego mieszkańców.
Akcja książki toczy się na dwóch płaszczyznach. Przeszłość, gdzie Julia odkrywa mroczne tajemnice związane z domem i jego mieszkańcami. Dowiaduje się o tragicznych wydarzeniach, które miały miejsce w przeszłości, oraz o legendach i wierzeniach związanych z tym miejscem. W teraźniejszości Julia próbuje odnaleźć Majkę, jednocześnie zmagając się z dziwnymi zjawiskami, które mają miejsce w domu. Czuje, że jest obserwowana, a dom wydaje się żyć własnym życiem.
Atmosfera powieści jest niezwykle gęsta i pełna napięcia, ponieważ autor umiejętnie buduje napięcie, stopniowo odsłaniając kolejne karty i zaskakując czytelnika nieoczekiwanymi zwrotami akcji. Czytelnik wraz z Julią zagłębia się w mroczne sekrety przeszłości, próbując rozwikłać zagadkę, która od lat dręczy mieszkańców domu. Bohaterowie powieści są różnorodni i intrygujący. Każdy z nich skrywa własne tajemnice i motywacje, co sprawia, że relacje między nimi są pełne napięcia.
"Stancja" to powieść, która łączy w sobie elementy horroru, tajemnicy i thrillera psychologicznego. Pozycja obowiązkowa dla miłośników horrorów, którzy szukają lektury, która wywoła dreszcze i sprawi, że nie będą mogli oderwać się od czytania. Książka spodoba się również czytelnikom, którzy interesują się tajemnicami przeszłości i lubią powieści, w których dobro miesza się ze złem.
"Stancja" to mroczna i wciągająca powieść, która trzyma w napięciu do ostatniej strony. Autor umiejętnie łączy elementy horroru z tajemniczą atmosferą starego domu, tworząc historię, która długo pozostanie w pamięci czytelnika. Jeśli szukasz książki, która sprawi, że poczujesz się jak w starym, nawiedzonym domu, to "Stancja" jest właśnie dla Ciebie. Czytałam tę książkę z zapartym tchem do samego jej końca.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-11-21
Kategoria: Horror
Poczytajzemna
Zło nie zawsze ma twarz potwora Białystok. Miasto, które od dawna nie zaznało wytchnienia od grozy. Człowiek uważany za Tatuatora, bezwzględnego mordercę...
Marcel Kownacki, doktor habilitowany nauk chemicznych, ma jasno sprecyzowane plany zawodowe. Jego marzeniem jest stworzenie nowoczesnego leku z grupy antydepresantów...