“Kobieta wie, że igra z ogniem, a w jego płomieniach mogą zginąć ludzie, których kocha”.
Beth prowadzi spokojne życie u boku męża Franka. Razem ciężko pracują na swojej farmie, są szczęśliwym, zgranym małżeństwem, noszą ogromny ból po stracie ukochanego synka. Niespodziewanie do rodzinnego domu razem ze swoim małym synkiem wraca Gabriel Wolf. Przed laty Gabriel i Beth połączyła pierwsza miłość, jednak on złamał jej serce. Jego powrót burzy spokój Beth. Czego mężczyzna chce, po co wrócił? Wszyscy wiedzą, że z tego powrotu nie wyniknie nic dobrego…
Wnikliwa, angażująca emocjonalnie opowieść o życiu zwykłych ludzi. Akcja powieści toczy się swoim rytmem, intryguje i niepokoi. Fabuła zajmująco poprowadzona, wyraźnie ukazuje skomplikowane relacje międzyludzkie. Mamy trzy linie czasowe, przeszłość idealnie współgra z teraźniejszością. Wyraźnie czujemy wzrastające napięcie, cały czas miałam wrażenie, że już za chwilę wydarzy się coś złego. Pióro autorki jest lekkie, naturalne, barwne. Nic tu nie jest łatwe, czy oczywiste, jest mocno, szczerze do bólu, realnie. Rewelacyjnie wykreowani bohaterowie, to oni są atutem. Bardzo realni, wręcz namacalni, swojscy. Nie wszystkich polubiłam, nie dało się. Beth to kobieta, która jest rozdarta wewnętrznie, współczułam jej, chociaż nie do końca potrafiłam zrozumieć. Jednak nie mnie oceniać.
Poruszająca opowieść o różnych odcieniach miłości. Tej pierwszej, pięknej, której nie da się zapomnieć, a później wzgardzonej. Miłość do męża, do dziecka i ta braterska. Przeszłość, która niespodziewanie powraca, burzy spokój, rozpycha się, chce uwagi. Dokonane trudne wybory, które mają swoje konsekwencje. Przeżywane dramaty, bolesne straty, skrywane tajemnice. Marzenia, plany, a zwykła codzienność. Porywy namiętności, pasja, pragnienie silniejsze niż zdrowy rozsądek. Druzgocące poczucie winy, które wciąż pali, nie daje zapomnieć. Konsekwencje własnych czynów, od których nie da się uwolnić. Proces sądowy, prawda, która wychodzi na jaw, zaskakuje.
Realistyczna, głęboka, niepokojąca, mądra historia. Fascynująca wędrówka przez zakamarki ludzkich dusz, głęboko ukrytych myśli i pragnień. I to zakończenie, o lepszym nie mogłam pomyśleć. Bardzo, bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2025-04-23