"Straż granicza" to zbiór reportaży o kulisach i metodach pracy Straży Granicznej. Do tej pory nie wyobrażałam sobie, jak ciężka i przede wszystkim niebezpieczna jest to praca. Pogranicznicy wychodząc na patrol nie wiedzą czy na swojej drodze spotkają turystów czy niebezpiecznych przestępców. W związku z tym, co ostatnio dzieje się na naszej granicy warto sięgnąć po tę książkę i dowiedzieć się jak ciężką pracę wykonują. W swojej książce Anna Gorczyca przytacza nam opowieści pracowników Straży Granicznej, przemytników a nawet nielegalnych imigrantów. Czytając ten reportaż ciężko jest uwierzyć, że "pilnowanie" granicy jest tak niebezpieczne.
Autorka przedstawia nam wiele danych, niektóre są "świeże" pochodzą nawet z tego roku. Przedstawione zostały również sposoby w jaki przemycane są papierosy, auta a nawet ludzie. Wiele słyszy się o nielegalnym przekroczeniu granicy czy przewożeniu towarów- alkohol czy też papierosy bez akcyzy a nawet narkotyki.
Praca w Straży Granicznej, to nie tylko sprawdzanie dokumentów, patrol przy ogrodzeniu. To przede wszystkim niebezpieczna walka z terroryzmem, nielegalnym handlem. Ta książka wielu otworzy oczy, przekonacie się jak ciężka i trudna jest ochrona granicy.
Wielu z Was na pewno oglądało serial "Wataha", ja niestety nie miałam okazji, ale po lekturze tej książki z pewnością go obejrzę.
Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się jak wygląda rekrutacja do SG czy też sama praca pograniczników, to bardzo polecam Wam przeczytać tę książkę.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-11-10