Okładka książki - Strzępki życia

Strzępki życia

"Strzępki życia" to może nie najlżejsza, ale za to jakże fascynująca lektura. Naprawdę warto skupić się i przebić przez nieraz trudniejszy naukowy język. Przyznam, że dzięki tej książce poczułam duży respekt (i trochę strach!) w stosunku do grzybów. One potrafią rzeczy, które w głowach nam się nie mieszczą, a i tak człowiek posiada póki co tylko ułamek wiedzy na ich temat. "The Last of Us" przestaje być takie śmieszne, kiedy dowiadujesz się, że grzyby-zombie naprawdę istnieją!

Jestem zdania, że obojętnie na jaki temat, jeśli tylko opowiada nam o tym człowiek pełen pasji, to zawsze będzie ciekawa opowieść i tak jest w tym przypadku. Autor z radością wącha ziemię (dosłownie) w poszukiwaniu trufli, gubi się w tropikalnej dżungli i sam poddaje różnym eksperymentom, żeby tylko dowiedzieć się więcej na temat tych przedziwnych istot. Polecam lekturę czytelnikom, którzy interesują się światem przyrody i książkami popularnonaukowymi.

Informacje dodatkowe o Strzępki życia:

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our Futures
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Urszula Gardner
Dodał/a opinię: mysilicielka

Tagi: Grzyby literatura popularnonaukowa

Zobacz opinie o książce Strzępki życia

Kup książkę Strzępki życia

Merlin Sheldrake0
Okładka ksiązki - Strzępki życia. O tym, jak grzyby tworzą nasz świat, zmieniają nasz umysł i kształtują naszą przyszłość

Im więcej dowiadujemy się o grzybach, tym bardziej dociera do nas, że nie ma bez nich życia.   Nie są ani roślinami, ani zwierzętami, ale występują dosłownie...