Okładka książki - Strzyga

Strzyga

Tom 1 cyklu Seria z Krystianem Feusette'em

„Są szczyty, na które wejdzie każdy, są takie, na które wejdą nieliczni (…) i też takie, na które nie warto wchodzić”.

Na poznańskim cmentarzu ktoś otworzył grób i sprofanował pochowane w nim szczątki kobiety. Czaszkę przeniósł między jej nogi, a w klatkę piersiową wbił dwie zaostrzone kości.

O sprawie została powiadomiona policja. Podkomisarz Natalia Turkot prosi o pomoc w rozwiązaniu zagadki Krystiana Feusette, wybitnego antropologa sądowego, który kilka lat wcześniej pomógł złapać Złodzieja Czaszek z Pomorza. Wkrótce, na innym cmentarzu, dochodzi do podobnego zdarzenia. Okazuje się, że w zbezczeszczonych grobach zostały pochowane członkinie poznańskiego kowenu wicca. Wszystko wskazuje na to, że to nie ostatnia profanacja, a tajemniczy sprawca stanowi zagrożenie również dla żywych.

Rozpoczyna się wyścig z czasem. Feusette i Turkot, wspierani przez doświadczoną archeolożkę, muszą zmierzyć się z zagadką, która dzień po dniu okazuje się coraz bardziej zawiła. Czy odkryją prawdę ukrytą w ciemnościach przeszłości?

Historia rozgrywa się na przestrzeni dwóch ram czasowych: 1976 roku oraz 2023 roku i wprowadza czytelnika w świat cmentarzy, rytuałów i tajemnic. Na początku duży plus dla autora za fakt, osadzenia jej w polskich realiach, a także za płynność przejść od teraźniejszości do przeszłości. Przeszłość pozwala krok po kroku poznać przyczynę obecnej sytuacji i podejmowanych, przez głównego bohatera, decyzji. Świadczy to głównie o tym, że dzieciństwo kształtuje dorosłego człowieka. Zmusza ona również do refleksji nad tym, co ukryte jest w zakamarkach ludzkich serc i głów.

Ja lubię sięgać po książki, które oprócz mrocznego klimatu i zagadki zawierają również ciekawe informacje. Autor odrobił lekcje zanim zasiadł do pisania tej historii z zakresu antropologii sądowej – analizy szczątków kostnych, folkloru i wierzeń naszych przodków.

Historia ukazuje, że żaden lęk nie jest w stanie zatrzymać człowieka przed poznaniem prawdy jeśli tylko tego bardzo pragnie, a także jak bardzo przesądy przenikają się z wiarą i jak cienka i płynna jest to granica. Podejmuje ona również kwestie mocno osadzonego w przeszłości patriarchatu i… dziś byśmy powiedzieli – feminizmu. Sugeruje, aby być uczciwym wobec siebie i żyć tak aby móc „spojrzeć w oczy drugiemu człowiekowi się za siebie nie wstydzić” i szanować wszystko co żyje. Wskazuje, że kłamstwo nie jest dobre, a raniąc bliskich człowiek rani samego siebie.

Bohaterowie są różni i każdy z nich wprowadza do historii swój element. Te wszystkie elementy łączą się ściśle i tworzą jedną całość, pomimo tego, że pozornie nic bohaterów ze sobą nie łączy. „Wizjoner ma odwagę zrobić to, co trzeba. Marzyciel żyje fantazjami”.

Autor nie rozwleka opisów, tempo akcji jest oki, a język jest zrozumiały pomimo tematyki. Historia przemyślana od początku do końca przez co zakończenie nie jest naciągane. Polecam.

[Współpraca @WydawnictwoProzami]

Kup książkę Strzyga

Przysięga Pięciu
Adrian Ksycki0
Okładka ksiązki - Przysięga Pięciu

31 października 1945 roku. Młody lekarz Henryk Kuliński przyjeżdża na pogrzeb wuja. Znajduje dziwny list, z którego wynika, że wuj skrywał tajemnicę. Tego...

Szybko i skutecznie. Angielski w naturalnych wyrażeniach dla początkujących
Adrian Ksycki0
Okładka ksiązki - Szybko i skutecznie. Angielski w naturalnych wyrażeniach dla początkujących

SZYBKO I SKUTECZNIE - ANGIELSKI W NATURALNYCH WYRAŻENIACH DLA POCZĄTKUJĄCYCH Naturalne wyrażenia (kolokacje) pozwalają nam często powiedzieć coś złożonego...