🎈🎈🎈 Recenzja 🎈🎈🎈
Bogumiła Betula " Studnia "
Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne
🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
„Studnia” Bogumiły Betula to książka, która początkowo wydaje się spokojną historią fantasy, ale z każdą kolejną stroną coraz mocniej uderza w emocje i zostawia czytelnika z wieloma refleksjami.
Sam pomysł na fabułę bardzo mnie zaciekawił Szary Wąwóz, bogini szczęścia Arawel i magiczna studnia, która za jedną złotą monetę spełnia każde życzenie. Brzmi jak idealny świat, prawda? No właśnie… autorka świetnie pokazuje, że dostawanie wszystkiego bez wysiłku wcale nie musi oznaczać prawdziwego szczęścia.
Najbardziej poruszyła mnie postać Eskiela. To bohater, którego emocje wręcz czuć podczas czytania. Rozdarty między własnymi zasadami, poczuciem obowiązku i uczuciami do Arawel, nieustannie zmaga się z wewnętrznym bólem. W jego historii jest dużo samotności, cierpienia i walki z samym sobą, przez co momentami naprawdę ściskało mnie w środku.
✨ W książce znajdziecie:
🕳️ magiczną studnię życzeń spełniającą każde pragnienie za jedną złotą monetę
😇 anioła stróża Eskiela wiernego swoim zasadom, ale pełnego wewnętrznych rozterek
👑 boginię szczęścia Arawel piękną, tajemniczą i budzącą skrajne emocje
💔 nieszczęśliwą miłość, która potrafi być zarówno siłą, jak i największą słabością
😔 ogrom emocji, ból, tęsknotę, zazdrość, gniew i bezradność
🧠 głębokie refleksje o szczęściu, pragnieniach i sensie życia
💰 motyw konsumpcjonizmu i pytanie, co dzieje się z człowiekiem, gdy wszystko dostaje bez wysiłku
🖤 mroczny, klimatyczny świat fantasy pełen symboliki i metafor
👥 obraz ludzkiej natury, egoizm, chciwość, ale też miłość i poświęcenie
🔥 stopniowo budowane napięcie, które z czasem uderza ze zdwojoną siłą
To nie jest książka, która rzuca czytelnika od razu w wir dynamicznej akcji. Historia rozwija się powoli, dając czas na poznanie świata i bohaterów. Mi osobiście bardzo to odpowiadało, bo mogłam lepiej wczuć się w klimat tej opowieści i mocniej przeżywać wszystko razem z postaciami.
Bardzo podobało mi się to, że ta książka niesie ze sobą coś więcej niż samą fabułę. „Studnia” świetnie pokazuje, do czego może prowadzić życie nastawione wyłącznie na wygodę i szybkie spełnianie zachcianek. Daje do myślenia i uświadamia, jak łatwo w dzisiejszym świecie zgubić empatię, wdzięczność i zwykłą ludzką wrażliwość.
Styl autorki jest bardzo obrazowy i emocjonalny. Autorka potrafi tworzyć sceny, które niemal same pojawiają się przed oczami. Sposób pisania jest dojrzały, przemyślany i pełen symboliki, a jednocześnie lekki w odbiorze. Nie stawia na gwałtowne zwroty akcji, lecz na budowanie atmosfery, napięcia i emocji i wychodzi jej to naprawdę świetnie.
Emocje odgrywają tutaj ogromną rolę. Podczas lektury czułam smutek, frustrację, złość, bezradność, ale też współczucie i wzruszenie. To jedna z tych historii, które nie kończą się wraz z ostatnią stroną, bo zostają w głowie na długo.
Bohaterowie są wyraziści, pełni sprzeczności i przez to bardzo autentyczni.
Eskiel wzbudził we mnie ogrom sympatii i współczucia.
Arawel natomiast fascynowała mnie, ale jednocześnie irytowała swoją dumą i egoizmem. Równie ważni są mieszkańcy Szarego Wąwozu, bo to właśnie ich wybory najmocniej pokazują, jak wygoda i chciwość potrafią zmienić człowieka.
To historia o pragnieniach, egoizmie, zazdrości, ale też o miłości, poświęceniu i utracie człowieczeństwa. Taka, która zostawia po sobie coś więcej niż tylko znajomość fabuły. Po skończeniu tej książki zostało we mnie naprawdę dużo refleksji a właśnie za to najbardziej cenię takie lektury.
Jeśli lubicie fantasy z głębszym przekazem, skupione bardziej na emocjach i ludzkiej naturze niż na samej akcji, to zdecydowanie warto sięgnąć po „Studnię”. 📖✨
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2026-04-22